Printre statele care au decis să redeschidă școlile iar elevii să revină în clase este și Danemarca, prima țară din Europa unde procesul de învățământ a fost reluat fiind păstrată distanța de doi metri între bănci, pauzele fiind organizate pentru grupuri de câte doi sau cinci elevi iar unele ore se desfășoară afară.
Pentru a fi respectate măsurile de protecție copii intră pe mai multe intrări pentru a preveni aglomerația, au fost instalate chiuvete în curtea școlii și există o regulă de a se spăla pe mâini cel puțin o dată la fiecare oră, iar distanța dintre copii la intrare în școală este de un metru scrie thelocal.dk.
Și China după aproape patru luni de pauză, a reluat procesul de învățământ. În uniforme, purtând măști și chipiuri care să-i țină la distanță, elevii au mers la școală iar respectarea măsurilor de protecție a fost prima lecție pe care au învățat-o.
Ministerul Educației din Istrael a decis, în condițiile scăderii numărului de îmbolnăviri cu noul virus, să redeschidă parțial școlile. Măștile și dezinfectantul pentru mâini fiind printre rechizitele școlare. Astfel copii trebuie să păstreze distanța socială în școli iar elevii nu mai au voie să-și împrumute pixurile și creioanele.
În Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va începe reluarea cursurilor școlare, începând cu 11 mai elevii s-au reîntors la școală. Însă în clase nu vor putea fi mai mult de 15 elevi. Pentru cei mici care merg la grădiniță, întoarcerea este prevăzută în iunie, iar în grupe vor fi maxim 10 persoane. „Este absolut nevoie ca, în prezent, să lucrăm în grupe mici” a relatat Jean-Michel Blanquer.
Și în Japonia elevii merg la școală. Iată cum arată o adunare desfășurată în Japonia.
Spre deosebire de Danemarca și celelalte țări, în România președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile, universitățile și grădinițele nu se vor mai redeschide anul acesta iar elevii nu se vor mai întoarce fizic la cursuri. Cele mai multe țări nu au luat încă o decizie în acest sens, însă planuri de redeschidere la mijlocul lunii mai sunt preconizate pentru Finlanda, Estonia, Letonia și Austria iar în Cehia se vor redeschide, doar pentru elevii din anii terminali ce trebuie să susțină examene scrie.
Amintim că începând cu data de 10 martie, 2020, în Republica Moldova, în scopul asigurării securității, protecției vieții și sănătății copiilor a fost suspendat procesul educațional în instituțiile de învățământ. Ministerul Educației Culturii și Cercetării Igor Șarov a anunțat în cadrul unui briefing de presă că clasele a I și a XII- a vor continua procesul de învățământ online până pe 29 mai. Mediile fiind încheiate cu minim două note, rezultatele obținute în semestrul I și rezultatele obținute în semestrul II.
Autor: Nadia Mihuță
COMENTARII