Perioada de carantină a redus interacțiunile sociale, ceea ce i-a determinat pe moldoveni să petreacă și mai mult timp pe rețelele de socializare. În izolare, aceștia sunt tot mai dependenţi de comunicarea virtuală, iar orele îndelungi petrecute pe internet sunt specifice acestei perioade.

Ca urmare a accesului la internet, cea mai mare parte dintre respondenții la sondaj, și anume 48,61 % petrec 4-5 ore pe zi pe rețelele de socializare; 27,77 % acordă între 6-8 ore acestora, iar 23,61 % spun că utilizează rețelele în jur la 2-3 ore pe zi.

Același sondaj, mai arată că rețeaua Facebook este favorita a 47,22 % dintre respondenți, urmată de Instagram, cu 45,83 %. Pe cel de-al treilea și al patrulea loc se află rețelele Одноклассники și В Контакте, ambele cu 8,33 %.

Nu e de mirare că Facebook se află în fruntea clasamentului. În urma cererii crescute de apeluri video sociale, în luna aprilie, rețeaua a adăugat un val de noi funcții la apelurile video. Astfel, acestea permit utilizatorilor să înceapă chat-uri video de grup cu până la 50 de persoane, anunță BBC.

Potrivit Gramatic Social Media Report 2019, în Republica Moldova, rețeaua Facebook are aproximativ 1 100 000 utilizatori, cu 190 de mii mai mult decât în ultimii ani, iar Instagram are 610 000 de conturi, mai mult cu 360 mii de utilizatori. Ce ține de rețeaua Одноклассники, utilizatorii acesteia scad de la an la an, având 809 148 de utilizatori reali, cu peste 350 de mii mai puțini, iar rețeaua В Контакте are aproximativ 208 300 utilizatori.

Deși, rețelele sociale sunt cunoscute ca instrumente care facilitează comunicarea utilizatorilor de Internet, astăzi ele servesc și ca rețele informaționale.

Astfel, la întrebarea „În ce scop utilizați rețelele de socializare?”, 3 % au răspuns că scopul utilizării este cel de a se informa; 25 % dintre respondenți utilizează rețelele pentru a comunica cu familia și prietenii, iar majoritatea, 72 % au ales ambele variante.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 72 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani. Datele au fost colectate în perioada 6-7 mai 2020, prin metoda chestionarului.

Autoare: Olga Mocanu