Schimbarea climatică a devenit una dintre cele mai majore probleme ale planetei. Atunci când vorbim despre „Schimbarea Climatică’’ sunt două numere pe care fiecare om trebuie să le rețină: 51 de miliarde și zero.

Cincizeci și unu de miliarde reprezintă câte tone de gaze cu efect de seră în lume adaugă de obicei atmosfera în fiecare an. Deși cifra poate crește sau scădea puțin de la an la an, în general crește. Gazele cu efect de seră au un impact negativ asupra atmosferei, prinzând căldură și crescând temperaturile globale.

Zero este ceea spre ce trebuie să tindem. Pentru a opri încălzirea și a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice – aceste efecte fiind foarte rele, oamenii trebuie să nu mai adauge gaze cu efect de seră în atmosferă.

La momentul de față, în Republica Moldova, 35 % din gazele cu efect de seră emise în atmosferă provin din agricultură, 10 % din clădiri, 16 % din fabrici, 17 % din transport și 23 % din electricitate.

Pentru a înceta să adauge gaze cu efect de seră în atmosferă, oamenii trebuie să schimbe în felul în care fac aproape tot (cum creăm lucrurile, cum ne conectăm la electricitate, cum călătorim, cum locuim etc.).

Eliminarea gazelor cu efect de seră din atmosferă reprezintă pentru oameni o provocare FOARTE MARE! Mai mare decât aselenizarea pe lună, mai mare decât toate epidemiile din istorie și mai mare decât punerea unui calculator pe fiecare masă.

Ceea ce ne poate face să rămânem optimiști cu privire la soluționarea acestei probleme este puterea oamenilor de a gândi, concepe și crea! Sunt cinci mari provocări pe care oamenii trebuie să le înfrunte:

1. Cum creăm lucrurile.
Mărfuri și materiale fabricate acestea reprezintă aproape o treime din gazele cu efect de seră emise la nivel mondial. Pentru a aduce acest sector la zero, avem nevoie de energie electrică curată și procese de producție pentru a face lucrurile ori de câte ori este posibil.

2. Cum ne conectăm la electricitate.
Datorită progreselor tehnologice și a stimulentelor politice, costurile eoliene terestre și ale energiei solare au scăzut cu 44 la sută și, respectiv, cu 87 la sută din 2005. Dar, deși folosim mai multă energie solară și eoliană decât oricând, acestea nu sunt întotdeauna disponibile, iar noi încă ne bazăm foarte mult pe combustibilii fosili și alte tehnologii care emit gaze cu efect de seră pentru a ne alimenta viața. Trebuie să găsim noi modalități de a genera, stoca și utiliza electricitate cu emisii reduse de carbon în întreaga lume, în timp ce extindem tehnologiile existente, cum ar fi eoliană și solară, energie nucleară avansată, energie geotermală și generare termică cu captare de carbon.

3. Cum cultivăm.
Unele emisii provenite din agricultură provin din oxizi de azot din sol. Alții provin din animalele pe care le creștem pentru carne și produse lactate, care produc metan. Aducerea acestor emisii la zero, satisfăcând în același timp cererea globală în creștere de alimente, va trebui să facem schimbări semnificative în felul în care cultivăm și mâncăm. Aceasta înseamnă reducerea utilizării îngrășămintelor, îmbunătățirea gestionării solului, reducerea emisiilor de metan de la animale și reducerea la minimum a consumului și a risipei de alimente cu conținut ridicat de carbon, inclusiv prin extinderea noilor tehnologii, cum ar fi carnea și produsele lactate pe bază de plante.

4. Cum ne deplasăm.
Motorul cu ardere internă a schimbat totul despre modul în care trăim, dar a venit cu un preț ridicat. În timp ce emisiile de transport reprezintă doar aproximativ o șesime din totalul global, arderea combustibililor fosili în autoturisme, camioane, trenuri, avioane și nave este principala sursă de emisii în SUA. Se estimează că emisiile vor crește cu 50 % până în 2040. De la vehiculele electrice la combustibilii cu emisii reduse de carbon, transportul la zero va necesita o transformare completă a modului în care mărfurile și oamenii se deplasează dintr-un loc în altul.

5. Cum locuim.
Clădirile emit carbon în două moduri: când le construim și când le folosim. Deși putem face clădirile existente mai eficiente din punct de vedere energetic, nu putem modifica emisiile emise atunci când au fost construite. De la materiale mai ecologice la procese industriale mai curate, trebuie să găsim modalități de a construi și utiliza clădiri fără a emite carbon.

Activiștii au fost cei care au adus această problemă în atenția lumii, iar cercetătorii, industriile și guvernele sunt cei ce trebuie să le soluționeze. Pentru a rezolva aceste probleme oamenii au nevoie de inovație.

Tehnologiile necesare sunt:
# Hidrogen produs fără a emite carbon;
# Depozitare de energie electrică la scară de rețea, care poate dura un sezon întreg;
# Electrocombustibili;
# Biocombustibili avansați;
# Ciment zero-carbon;
# Oțel zero-carbon;
# Carne și lactate pe bază de plante și celule;
# Îngrășământ zero-carbon;
# Fisiunea nucleară de generația următoare;
# Fuziune nucleară;
# Captarea carbonului (atât captarea directă a aerului, cât și captarea punctuală);
# Transportul subteran de energie electrică;
# Materiale plastice zero-carbon;
# Materiale plastice geotermale;
# Depozitare termică;
# Culturi alimentare tolerante la secetă și inundații;
# Alternative zero-carbon la uleiul de palmier;
# Lichide de răcire care nu conțin gaze F.

Pentru obținerea acestora va fi nevoie de conlucrarea guvernelor, cercetătorilor și antreprenorilor. În scopul de a rezolva această problemă fiecare dintre noi poate acționa! În calitate de cetățeni, elevi, angajați, angajatori, antreprenori, fiecare persoană poate contribui la soluționarea acestei probleme majore. Exemple de modalități ar fi:

# Reduceți emisiile casei dvs. Proprietarii de case pot alege, să-și modernizeze sistemele și aparatele de încălzire și răcire pentru a reduce propria amprentă de carbon și, eventual, pentru a economisi bani cu dispozitive și izolații mai eficiente.

# Deși reprezintă cauza a o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră, mijloacele de transport reprezintă o necesitate în viața fiecărei persoane. Pentru a soluționa problema emisiilor de gaze provocate de mijloacele de transport, oamenii sunt încurajați să achiziționeze un vehicul electric. Cu cât mai mulți oameni cumpără vehicule electrice în loc de vehicule cu motor cu ardere internă alimentate cu gaz, cu atât mai rapid ne putem trece flota la un transport cu emisii reduse de carbon și zero carbon.

# Încercați alimente pe bază de plante. De fiecare dată când achiziționați alimente pe bază de plante în loc de cele pe bază de carne mai ales de vită (care sunt un producător important de metan), arătați cererea pentru o alternativă mai curată.
Să atingem numărul de zero gaze cu efect de seră emise în atmosferă va fi complicat, însă, fiecare persoană poate contribui la soluționarea acestei probleme.

La fel cum oamenii au demonstrat și anterior, mințile sunt capabile să realizeze orice concep și cred.

Surse de informare: breakthroughenergy.org și cartea „How to avoid a climate disaster” (Bill Gates)

Autoare: Iana Cazanir, elevă în clasa a VIII-a la L.T „Andrei Vartic”, orașul Ialoveni