În anul de studii 2022/2023, două instituții de învățământ de pe ambele maluri ale Prutului, Gimnaziul Bujor și Școala Gimnazială nr.1 Hurdugi, Județul Vaslui România, au încheiat un acord de parteneriat în cadrul proiectului transfrontalier „Se întoarce glia peste Prut în România”.

Agenda evenimentelor din cadrul proiectului include activități ce urmează a fi desfășurate de ambele școli pe parcursul întregului an școlar. Una dintre ele s-a desfășurat acum câteva zile prin vizita profesorilor și elevilor din România. Oaspeții din România au fost întâmpinați precum e tradiția cu pâine și sare. În prima parte a programului festiv directoarea instituției gazdă Vera Moșneagu a dat tonul sărbătorii printr-un mesaj de felicitare și prezentarea școlii noastre. La fel și directorul școlii de la Hurdugi, Ovidiu Botez, a prezentat celor din sală realizările școlii din România.

Despre importanța acestui proiect transfrontalier au vorbit coordonatorii de proiect din România profesorul Liviu Calfa și din Moldova profesorul Sergiu Ștefan. Cu prilejul sărbătorii naționale a României marcată la data de 1 decembrie elevii de la cercurile extrașcolare „CLIPA – revista tineretului talentat” și ansamblul vocal „Firicel de busuioc” au prezentat un program artistic cu genericul „Când e frate lângă frate”. Cu două cântece patriotice au bucurat spectatorii și elevii din România.

Surpriza sărbătorii a fost interpreta Orchestrei „Rapsodia Vasluiului”, Teodora Panainte, care a bucurat publicul cu mai multe de melodii invitându-i pe cei prezenți la „Hora unirii”. În cadrul acestei întâlniri a fost făcută premiera a două piese muzicale din repertoriul interpretei de la Vaslui: „Moldovioară plai cu dor” interpretată în duet de Teodora Panainte din România și Alexandrina Doboș din Moldova și „Stai cu mine tinerețe”.

 

Autoare: Mihaela Olaru, elevă la Gimnaziul Bujor