Moldova a obținut locuri de frunte la Campionatul Internațional ITF din Muggio, Italia, care a avut loc în 26-28 noiembrie 2022. Sportivii și antrenorii  clubului de Taekwondo-Do „Contemporan” din Moldova au plasat țara noastră pe locul II în clasamentul general al campionatului și au cucerit 81 de medalii. La acest campionat au fost înscrise șase țări și au participat 250 sportivi de diferite vârste

În acest articol vă propunem să îi cunoașteți pe doi dintre campionii care au luat, la ambele probe participate, doar medalii de aur.

Mihaela Boţ are 15 ani și este din satul Budăi, raionul Teleneşti. Este elevă în clasa a IX-a şi conduce o grupă de Taekwon-Do. Practică acest sport de la 6 ani. Acest campionat este primul Campionat Internațional la care participă, cu toate acestea, după multă muncă, rezultatele remarcabile nu s-au lăsat mult așteptate. „Mă pregăteam zilnic pentru campionat. Repetam tull-urile, câteva combinații pentru sparing, făceam exerciții pentru rezistență. Nu a fost ușor – era nevoie de foarte multă disciplină, pentru ca să le reușesc pe acestea, antrenamentele cu copiii și desigur, pregătirile pentru examenul de clasa a IX-a.

Sportiva la doar 15 ani ai ei, știe ce vrea de la viață și are vise mari. Mihaela are un îndemn pentru toți adolescenții și tinerii din țara noastră, dar mai ales pentru domnișoare: „Nu vă dați bătute niciodată! Fiți încrezătoare în forțele voastre, nu vă dați bătuți niciodată, puneți-vă toată încrederea în Dumnezeu și rezultatele cu siguranță nu se vor lăsa mult așteptate!”.

Cel de-al doilea sportiv care a obținut medalii de aur la ambele probe sportive este Daniel Blănaru . Este originar din sudul Moldovei, din satul Chioselia, raionul Cantemir, iar la moment este elev la colegiul „Alexei Mateevici”, la specialitatea de instructor sportiv. Pasiunea pentru această artă marțială a prins viață în Daniel încă de la 7 ani, când a fost invitat la antrenamente de către un coleg de școală.

Tânărul recunoaște că pentru toate antrenamentele depune efort și disciplină permanentă. Pentru acest campionat a început să se pregătească mai intens timp de o lună. Dintre șapte zile, patru zile era prezent la antrenamente. Daniel nu crede în scuze „dacă oamenii au reușit să lupte prin războaie cu anumite dizabilități (fără o mână, fătă un picior) și nu renunțau, ce scuză pot să mai găsesc eu, fiind complet sănătos?”. De aceea, Daniel îndeamnă toți tinerii să „practice cel puțin câte un sport, indiferent că este vorba despre Taekwon-Do, atletism, fotbal, înot… Multă muncă, multă răbdare, multă disciplină și motivație. Iar când vrei să renunți, amintește-ți de ce ai început!”.

Autoare: Veronica Roșca