În trecut, cartea era un „raritet” care costa destul de mult, iar furtul ei era ceva obişnuit pentru acele timpuri. Fie pentru lectură sau pentru semnificația ce o aveau, cărțile erau furate din cauza valorii simbolice sau a celei materiale. Astăzi, trăind într-o lume digitalizată, cărțile nu mai sunt un lucru distins. Deși, accesul la o carte pare a fi nelimitat, în lume există încă acest fenomen, fiind chiar și în Republica Moldova. Pare ciudat și greu de crezut că în epoca digitalizării, cartea a ajuns printre preferinţele hoților.

În ultimii ani, unul dintre cele mai cunoscute furturi, a fost cel de 160 de cărți, dintr-un depozit din Londra. Valoarea acestora fiind de peste două milioane de lire sterline și datau din secolele XXV și XXVI. Potrivit ziarului The Guardian, cea mai valoroasă carte din cele furate, a fost „De revolutionibus orbium coelestium” de Nicolaus Copernicus, o copie din 1 566, care costa 215 000 de lire sterline. De asemene, printre cărțile furate au fost și cele ale lui Galileo, Isaac Newton, Leonardo da Vinci și „Divina Comedie” de Dante Alighieri.

christies.com

În România, potrivit portalului Ziare.com, în topul celor mai furate cărți se află: „Cronica de Cotroceni” de Adriana Saftoiu; „Pas cu pas” de Klaus Iohannis și cele din seria „Cincizeci de umbre ale lui Grey” de Erika Leonard James. Cea din urmă, deși a apărut în 2011, se află și astăzi printre preferințele cititorilor și a hoților de volume. Până în prezent romanul a fost vândut în peste 100 milioane de exemplare, fiind o carte despre care vorbeşte toată lumea. Poate și din acest motiv a ajuns să fie ținta hoților.

Furtul cărților nu lipsește nici în Republica Moldova. Potrivit librăriei „Făt-Frumos”, la ei se fură din toate domeniile, iar cea mai recentă carte dispărută este „Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki. Totodată, această carte se află în topul celor mai comandate cărți în perioada de carantină. Cel mai interesant este faptul că aceasta, fiind o carte despre finanțe personale, investiții și economie, devine ținta celor care nu doresc să achite pentru ea.

edufin.md

Întrebați ce părere au despre aceste delicte literare și de ce unii aleg să nu plătească pentru produsul din librării, studenții au avut păreri împărțite. Unii consideră că existența acestui fenomen poate înseamna și ceva pozitiv.

 

Negora Ursu, studentă: „Oamenii recurg la acest gest din cauza că unele cărți nu sunt atât de ieftine, prețul acestora ajungând la câteva sute de lei. Șmecheria le este mai mult la îndemână și din această cauză se întâmplă acest lucru, însă pe de o parte aș zice că situația nu e atât de rea. Dacă s-a ajuns la furatul cărților, înseamnă că lumea e însetată de dorința de a citi.”

 

Alții, din contra, nu cred că așa ceva se poate întâmpla în zilele noastre.

 

Serafim Gangan, student: „Dacă sincer nu prea cred că tinerii fură cărți, mai degrabă aceștia sunt robii gadgeturilor. Mai rar vezi pe cineva în transportul public cu o carte în mână. Scriitoarea americană Barbara Tuchman spunea frumos: „Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos.”

 

Majoritatea sunt de părerea că cărțile sunt furate din cauza stării financiare, a prețurilor mari, pe care nu și le permite cititorul.

 

 

Valentina Grușcă, studentă: „Poate că ajung în situația când în librărie e doar un singur exemplar, e unica carte și la momentul dat nu are banii necesari pentru aceasta.”

 

 

Cătălin Pleș, student: „Oamenii recurg la gestul de a fura o carte, deoarece sunt exagerat de scumpe. Permanent aud că este bine ca tineretul să citească sau cei de sus mereu vin cu fraza ,,facem tot ca să îndemnăm tinerii să citească”…ce anume faceți? Sunt chiar bucuros că oamenii au atâta dorința de carte încât își permit să fure una.”

 

Elena Tanasevschi, studentă: „Deși la moment sunt tot mai mulți oameni care redescoperă pentru sine lectura, îndeosebi cărțile în formatul lor tradițional, mai sunt și cei care consideră că acestea nu au valoare (pentru că există cărțile în formă electronică) și nu merită să plătești pentru ele. În acest caz uneori pot recurge la furt. De asemenea un motiv ar fi starea financiară, cărțile s-au scumpit, dar dacă vrei să procuri una copertată calitativ care va dura în timp, plătești binișor. Totuși nu cred ca furtul este un gest frumos și mai bine împrumuți o carte de la prieteni sau de la bibliotecă în loc să furi.”

Autoare: Olga Mocanu