Arta este periculoasă, lumea ei fiind venală, lacomă și cu două fețe. Acesta este mesajul filmului „Velvet Buzzsaw”, o poveste întunecată, realizată de regizorul Dan Gilroy. Cunoscut mai întâi ca scenarist, Dan Gilroy debutează ca regizor în anul 2014 cu thrillerul „Nightcrawler”, fiind nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. Gilroy a fost și unul dintre numeroșii scriitori care a contribuit la filmul „Superman”.

Dan Gilroy și Jake Gyllenhaal Sursă: Eric Charbonneau

În 2019, Dan Gilroy vine cu „Velvet Buzzsaw”, o dezvăluire despre lumea artei contemporane, un film de groază editat de John Gilroy, fratele regizorului. Premiera filmului a avut loc pe 27 ianuarie, la Festivalul de Film Sundance 2019 și a fost lansat pe 1 februarie 2019, de compania Netflix. Pe Metacritic, filmul are un scor mediu ponderat de 61 din 100, bazat pe 29 de critici.

Prin acest film, Dan Gilroy aduce în prim plan niște personaje complet iremediabile, atrase într-un mister supranatural. Este vorba de  un grup de elite care posedă mari bogății  și mari ambiții, deși, niciunul dintre ei nu pare a avea un talent bine definit.

Unul din aceste personaje este Morf Vandewalt, un critic de artă, un estet și hidos din punct de vedere moral, din moment ce se întoarce înfiorat de la o înmormântare, deoarece sicriul era prea luminos pentru o nuanță de portocaliu. Acesta este într-o relație cu Josephina, asistenta unui dealer consacrat, Rhodora Haze, proprietara „Haze Gallery”. În scurt timp, vecinul Josephinei moare, iar aceasta găsește în apartamentul lui o mulțime de picturi întunecate și groaznice ale artistului Vetril Dease. Fiind expuse în galeria Rhodorei, acestea încep să aibă un succes incredibil. În pofida faptului că artistul a lăsat instrucțiuni ca opera sa să fie distrusă atunci când va murit, Josephina împreună cu Rhodora Haze au profitat de oportunitate, continuând să vândă acele picturi.  Fascinat de ele, criticul Morf Vandewalt începe a cerceta viața artistului, în urma căreia află că Dease și-a omorât tatăl, a avut o boală psihică și o copilărie abuzivă. Cu cât criticul Morf Vandewalt și ceilalți încercau să pătrundă în esența picturilor, aceștia au fost blestemați și, unul câte unul, au început să dispară de pe „orbita pânzelor” , fiind omorâți printr-un mod misterios.

Picturile Vetril Dease

Astfel, în cele 113 minute ale filmului, este prezentată lumea artei care sare în acțiune pentru a vinde tablourile ce par să exercite o forță supranaturală. Scopul acestora este de a-i pedepsi pe toți cei care profită de lucrările artistului după moartea sa, invocând această forță supranaturală de răzbunare pentru exploatarea durerii sale. „Toată arta este periculoasă”, vorbele Rhodorei, care înțelege această idee prea târziu. Rhodora mai compară arta cu un safari în care toți așteaptă să devoreze cea mai nouă apariție. Prin urmare, comerțul și lăcomia omoară industria artei, în care aproape toți cei care au profitat din operele unui artist mort au plătit cu viața.

Este un film fantastic, începând cu subiectul, scenariul, jocul actorilor, imagini și coloane sonore puternice, realizate de Marco Beltrami și Buck Sanders. Corelația acestor două elemente: imagine și sunet, este una reușită, ce creează o sincronizare a ceea ce vede și ceea ce aude publicul. Elementul de malefic nu pare a fi ceva original, întrucât sunt o mulțime de filme ce au a bază acest element și nu are nici noi perspective cu privire la artă. Însă filmul se remarcă prin prezentarea unor ochi zgârciți, lacomi, iar ideea generală pare să fie că, în timp ce victimele lui Dease și-au dat viața artei, a venit momentul ca arta își va lua viața în moduri tot mai creative.

Foto: apollo-magazine.com

Comparativ cu filmul „Nightcrawler”, „Velvet Buzzsaw” este cu mult mai „luminos”, considerat de Brian Tallerico „o lucrare ambițioasă”. Filmul original poate fi privit pe Netflix , în limba rusă pe site-ul Filmix, iar varianta subtitrată poate fi găsită pe site-ul VOX Filme online.  

Important! Nu trebuie privit doar ca pe un film de horror, trebuie găsită partea de adevăr, o parte din realitate, pentru că „Velvet Buzzsaw” nu e despre moarte, „Velvet Buzzsaw” este despre lăcomie, narcisism și atitudini în lumea artei contemporane, filtrată prin ochii oamenilor hotărâtori.

Autoare: Olga Mocanu