Matematica este foarte clară, este și ea o formă a artei. „A Beautiful Mind” este filmul care m-a convins că există frumusețe în orice tragedie și orice problemă are nu una ci zeci de soluții de rezolvare. 

Filmul, tradus în limba română „O minte sclipitoare” este o dramă biografică ce a fost realizată în anul 2001 de către marele scenarist și producător Akiva Goldsman fiind regizat de Ron Howard. Premiat cu patru premii Oscar și alte 33 de premii și 67 de nominalizări, acest film prezintă viața unui matematician deosebit de inteligent pe nume John  Forbes Nash, care avea drept scop de a se afirma și de a face o descoperire revoluționară.

După finalizarea facultății John revine la facultate în calitate de profesor unde se înfiripează o dragoste între el și studenta Alicie care mai apoi îi devine soție. Pasionat de matematică acesta acceptă să realizeze o misiune secretă pentru guvern și sparge sistemul de coduri sovietice catalogând această misiune ca fiind una secretă despre care știa doar el și protagoniștii imaginari. 

Foto: goldenglobes.com

Cu trecerea timpului, John a devenit controlat de fantezii, stresul fiind cel care-i declanșa iluziile, astfel în scurt timp acesta a fost internat într-un spital de psihiatrie fiind diagnosticat cu schizofrenie. Revenind acasă acesta a renunțat să-și mai ea pastilele fiind în stare să-și ucidă propriul copil. Grație inteligenței și sprijinului pe care i-l acordă Alice, acesta revine la viața normală evitând iluziile și prietenii imaginari. Ajuns să fie conștient acesta devine din nou unul din cei mai buni profesori ai universității Princeton obținând premiul Nobel ce i-l dedică soției sale.

Scenă din film. Foto: britanica.com

Vizionând acest film am trecut dintr-o extremă în alta împreună cu protagonistul. Am învățat lecții de neuitat și cel mai important este că atunci când nimeni nu mai crede tu speră pentru că într-o zi poți ajunge omul lumii. Emoționant, interesant și captivant, am vizionat acest film plină de entuziasm, deoarece pe lângă subiectul principal, sunt abordate un amalgam de teme actuale cu care se confruntă societatea una din ele fiind discriminarea și aici pun punct. Deși a fost realizat în anul 2001, acest film m-a remarcat prin scenariul bine structurat, prin calitatea imaginii, prin fundalul muzical ales corespunzător și tema abordată. 

Inspirat din biografia unui matematician frământat de o boală mintală, acest film are un impact informațional destul de mare asupra publicului, titlul fiind unu extraordinar, ales bine și înțelept. Recomand cu încredere vizionarea acestui film, pe care-l consider unul din cele mai bune filme. Extrem de interesant și captivant, acesta merită vizionat pentru a descoperi povestea unui matematician ce suferă de schizofrenie dar în pofida tuturor circumstanțelor a câștigat premiul Nobel și dragostea vieții.

Autoare: Nadia Mihuță