„Nu eram deloc la fel de obișnuit ca înainte și dacă era adevărat că niciodată n-am fost un copil obișnuit, acum eram sigur de asta. Mă schimbasem.” Citind această carte am înțeles că, de fapt, fiecare dintre noi are ceva deosebit în el, având sau nu parte de puteri supranaturale. Este vorba de curaj, fidelitate, suflet mare, inteligență și multe alte calități care ne fac pe noi mai deosebiți de alte persoane.

Cartea „Miss Peregrine” este împărțită în patru volume: Căminul copiilor deosebiți, Orașul pustiu, Biblioteca sufletelor, Harta zeilor, iar fiecare volum are aproximativ 400 de pagini. Cu toate că pare a fi foarte voluminoasă, ea se citește foarte ușor și nici nu observi cum trece pagină după pagină, deoarece limbajul este unul accesibil și cursiv. Pe lângă evenimentele care au loc, misterele, magia și monștri prezenți, cartea mai are un lucru deosebit în ea, și anume imaginile vechi, misterioase și înfricoșătoare. După părerea mea, este un lucru binevenit, deoarece atunci când citești și totodată vezi imaginea referitoare la personajul din acel fragment, îl poți vedea cum a fost în realitate chiar, fără a te strădui să îl inventezi singur în minte.

Sursa foto: lauracaltea.ro

Primul volum al povestiri începe cu faptul că un tânăr în vârstă de 17 ani, pe nume Jacob, după ce a suferit o tragedie personală, decide să plece pe o insulă îndepărtată, în căutarea răspunsurilor. Pe această insulă el descoperă căminul copiilor deosebiți, care sunt în grija lui Miss Peregrine. Când a cunoscut acești copii deosebiți, lui Jacob nu-i venea a crede și avea impresia că înnebunește, însă într-un moment, el și-a dat seama că nu se diferă deloc de noii săi prieteni. Lucrurile iau o întorsătură cu totul neașteptată și Jacob decide să lase viața anterioară, pe cea obișnuită, pentru a începe o călătorie periculoasă împreună cu cei deosebiți.

Miss Peregrine este în pericol, iar copiii se simt datori de a-i salva viața, deoarece la rândul ei, femeia, i-a salvat de oamenii răi și neînțelegători, dându-le un cămin în care ei erau în siguranță. Pentru Jacob a mai existat un motiv pentru care a luat decizia de a pleca, iar care este acesta veți afla citind această poveste nemaipomenită.

În concluzie, pot spune cu fermitate că „Miss Peregrine” este o carte care merită a fi citită, deoarece este una uimitoare, excentrică, plină de momente imprevizibile, care te vor ține în suspans, umoristică, romantică, în care realitatea și fantezia este combinată astfel, încât se transformă totul în ceva terifiant, dar în același timp – încântător.

Autoare: Valeria Minciuna, studentă în anul III la USM, FJȘC