„Când ești foarte mic, nu cunoști decât ceea ce se află în fața ochilor tăi. Întreaga ta viață o constituie părinții, rudele, cartierul. Mie mi se părea ceva normal că uneori aveam ce să mâncăm, iar alteori nu aveam decât o masă pe zi și atunci flămânzeam.” Acesta este un mic fragment din cartea lui Yeonmi Park, autoarea volumului „Drumul către libertate”. Yeomni nu avea decât 13 ani când ea și familia ei au luat decizia de a fugi din țară, după ce tatăl ei fusese condamnat la muncă silnică.

Cartea „Drumul către libertate” a fost publicată în anul 2015. Are 286 de pagini și prezintă povestea de viață a autoarei pe vremea când trăia în Coreea de Nord și despre cum a reușit să scape de acolo. Cu fiecare pagină aflăm tot mai multe despre ororile prin care a trecut aceasta împreună cu familia ei, dar și ce viață de coșmar duc oamenii simpli de acolo.

Yeonmi venea dintr-o familie educată și care la început o ducea puțin mai bine, având unele conexiuni politice, dar o simplă greșeala a unei rude a năruit întreaga familie, astfel încât tatăl lui Yeonmi a fost nevoit să găsească o soluție pentru ca familia lui să nu moară de foame: a început să vândă metale scumpe pe piața neagră în Coreea de Nord. Când a fost acuzat de contrabandă și trimis într-un lagăr de muncă, familia lui Yeonmi își ducea traiul de la o zi la alta. În cele din urmă, Yeonmi a fugit împreună doar cu mama ei prin China pentru a ajunge în Coreea de Sud, sora ei plecând mai înainte, iar tatăl ei urmând să li se alăture mai târziu. Aici au avut parte de un drum plin cu obstacole, de la încercarea de a fi vândute traficanților chinezi până la a fi violate, toate acestea doar pentru a scăpa dintr-o țară în care libertatea era, practic, inexistentă.

Cel mai mult mi-a plăcut la această carte modul în care a fost scrisă, atât de simplu și concis, o carte care are puterea de a te face să o citești pe nerăsuflate, dar în același timp să trezească zeci de emoții în tine.

„Nu am știut niciodată că libertatea poate fi ceva atât de crud și de dificil. Până în momentul acela, crezusem întotdeauna că eram liberă dacă puteam să port blugi și să mă uit la ce filme vreau fără să mă tem că voi fi arestată. Acum îmi dădeam seama că trebuia să gândesc tot timpul – și asta era extrem de obositor. Erau momente când mă întrebam dacă, în caz că nu ar fi existat foamea aceea perpetuă, nu mi-ar fi fost mai bine în Coreea de Nord, unde alții gândeau și alegeau în locul meu.”

„Drumul către libertate” este o carte care ne face pe toți să realizăm că avem luxul de fi liberi și de a face propriile alegeri. Ne face să realizăm că în anul 2022, încă sunt țări în care cuvântul „libertate” este un cuvânt complet străin, deși cartea povestește evenimente petrecute prin anii 2007, noi realizăm că nu s-a schimbat nimic de atunci în această țară.

Autoare: Valeria Cotorobai, studentă în anul II la USM, FJȘC