Așează-te comod pe canapea, eliberează-ți gândurile și imaginează-ți pentru un minut că ai toți banii din lume, TOȚI. Doar în acest moment ai posibilitatea de a face o alegere. Ți-ai imaginat? Toate conturile bancare din întreaga lume îți aparțin- ție. Ce faci în primul rând? Ești pe punctul de a-ți achiziționa ultimul model de Lamborghini, devii proprietarul la vila ta proprie, amplasată pe marginea oceanului sau nu eziți și te muți pe insula ta personală?
E greu să iei o decizie, nu-i așa? Brusc au apărut atâtea idei în cap, încât ai pierdut controlul asupra rațiunii și nu știi de unde să începi.
Ce ar fi însă dacă TU ai deține puterea asupra banilor, dar nu ei te-ar conduce pe tine? Cartea „Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason ilustrează valoarea banilor la un nivel mondial, cu care la prima vedere s-ar putea egala oricine, dar în același timp peste 90 % din populația globului ignoră aceste lucruri. Paradoxal, nu-i așa? E ca și cum ai avea o posibilitate de care nu știi să profiți. Secretele fundamentale ale celei mai scumpe resurse materiale – banii, explicate pe cât se poate de clar și răspicat în lucrarea lui Clason, care mi-au schimbat viziunile și nu exagerez.
Totul s-a început în vara anului trecut, când vedeam zilnic cum tatăl meu întocmește planurile de afaceri. Fără a mai sta mult pe dubii, exact la timpul potrivit, am început să-i dau citire cărții „Tată Bogat, Tată Sărac” de Robert Toru Kiyosaki. Eram flămândă de a cunoaște secretele fundamentale ale banilor, de la teorie până la practică, iar acolo ai șansa de a te familiariza cu aceste noțiuni. Totuși câteva lucruri mi-au rămas neclare pe atunci. Odată ce ai banii la îndemână, cu ce pași înaintezi pentru a-i administra într-un mod avantajos. Aici am făcut cunoștință cu „Cel mai bogat om din Babilon”. Probabil te vei întreba, care-i diferența dintre aceste două cărți? Răspunsul e unul simplu: Kiyosaki te învață cum să întreprinzi bazele antreprenoriale, astfel încât acțiunile tale concepute să ajungă la succes. Clason, în „Cel mai bogat om din Babilon”, folosește un limbaj simplu și accesibil, te ajută să înțelegi problemele financiare cu care te confrunți, oferindu-ți și o soluție. Dar cel mai important, te va învăța cum să-ți gestionezi banii corect.
Autorul, prin lucrarea sa a avut intenția să sublinieze subtil de ce marea majoritatea oamenilor nu trăiesc viața pe care și-ar fi dorit-o și doar câteva procente din oameni au atins cele mai înalte vârfuri ale succesului. Unele reguli care sub nici o formă nu trebuie evitate în viață pentru a păși cu pași siguri spre succes, sunt:
1. Economisește cel puțin 10 % din banii pe care îi faci și învață-te să trăiești cu 90 % din venitul tău sau mai puțin.
2. Investește capitalul acumulat în proiecte care vor oferi un venit sigur și cel mai important – pe termen lung.
3. Implică-te în domenii în care ai experiență și lucrează împreună doar cu oameni cu experiență, pentru a grăbi procesul și a economisi ani de zile.
Babilonul era cel mai bogat oraș din lume, deoarece oamenii apreciau valoarea banilor și nu-i cheltuiau pe lucruri inutile, care în fond, semnificau doar o risipă a timpului muncit, dar și a energiei umane.
Atunci când iți dorești foarte mult un lucru și îl primești fără să faci măcar ceva pentru el, zero efort propriu, peste ceva timp te vei plictisi ușor de el. Făcând trimitere la introducerea mea, sentimentul ultim de împăcare și realizare sufletească ar fi să îți cumperi acea vilă sau mașină din banii tăi, munciți pe bună dreptate. De altfel, cum a spus și G. Clason: „Am priceput că pentru a-mi îndeplini dorința aveam nevoie de timp și studiu îndelungat”. Nimic nu e imposibil, dar chiar și în spatele unui succes care a apărut peste noapte stau multe luni sau chiar ani nedormiți.
Parcursul nostru literar a luat sfârșit, acum tot ce îți rămâne e să decizi. Alegi să te-așezi comod pe canapea și să visezi sau începi să citești cartea și înveți cum să-ți gestionezi banii.
Autoare: Biatricia Turculeț
COMENTARII