„Nu spune niciodată că nu-ți permiți un anumit lucru. Aceasta este o atitudine de om sărac. Întreabă-te cum poți să-ți permiți acel lucru!”. Acesta este unul dintre citatele cărții „Tată Bogat, Tată Sărac”, care m-a marcat și m-a făcut să-mi schimb la propriu modul de a gândi. Robert Toru Kiyosaki este investitor, om de afaceri și un autor foarte bine cunoscut, datorită seriei de cărți de educație financiară. A fost deja Best Seller pentru The New York Times, The Wall Street Journal si USA Today și acest lucru a fost anexat la coperta cărții sale.

Cartea „Tată Bogat, Tată Sărac” a fost nominalizată ca cea mai cunoscută carte despre educația financiară. 1997 este anul în care aceasta răstoarnă moduri de gândire, planuri de investiție, sparge tipare și reușește să impresioneze o lume întreagă doar prin prisma unor pagini. Cartea are peste 200 de pagini, această diferă de la o ediție la alta, dar pentru cei care sunt nerăbdători de a-și dezvolta cunoștințele despre bani, se poate citi în 2-3 zile sau chiar mai repede. Îmi amintesc ziua în care am început s-o citesc și nici n-am observat cum a zburat timpul în clipa în care eram la pagina 63, număr care-mi stă și astăzi în cap. Are un limbaj accesibil, noțiuni specifice, dar considerate elemente-cheie ale cărții, precum: pasive și active. Active sunt cei care ne lărgesc bugetul, iar pasive sunt acele lucruri care doar ne consumă bani și nu aduc profit, aceasta fiind și o lege a lui Kiyosaki, pe care autorul o tot repetă pe parcursul cărții. Titlul trezește curiozitate din prima și te provoacă la o mulțime de gânduri legate de bani.

Să vă povestesc un pic despre ideea cărții: autorul a realizat o mică istorie în jurul vieții lui ca adolescent, când primea zi de zi sfaturi din partea tatălui, profesor universitar și din partea tatălui celui mai bun prieten, acesta însă era un absolvent de 9 clase dar a ajuns să fie cel mai bogat om de pe insula Hawaii. Vă dați seama?! Punând în practică sfaturile din carte, autorul a reușit la 20 de ani să înființeze deja o companie care valora câteva milioane de dolari, dar tot el a reușit să falimenteze afacerea și mai apoi să ajungă în stradă. Autorul, prin experiența sa proprie, continuă să prezinte lecțiile pe care le-a dobândit, pentru ca alții să nu treacă prin erorile lui. Scopul spre care mergea el a fost realizat. Care anume? Cel de a fi independent financiar și de a monitoriza active.

În cuprinsul cărții sunt explicate detaliat cele 6 lecții de bază pe care Robert Kiyosaki le umple cu exemple personale pe care să le poată testa oricine. Prima lecție și cea primordială este „Cei bogați nu muncesc pentru bani”. Celelalte lecții le veți desprinde singuri când veți citi cartea, de altfel nu veți putea avea o proprie interpretare.

Atenție! Nu este o carte de îmbogățire rapidă și nici nu are anumite rețete spectaculoase, dar dacă învățați corect „regulile jocului”, ați putea avea și succes instant. Însă adevărata intenție a autorului este de a vă molipsi de educația spre o independență financiară. Ieșirea din cursa șobolanului, așa cum spune autorul, traiului de la salariu la salariu, poate fi învinsă doar dacă reușim să ne autodepășim și să ne dezvoltăm cunoștințele financiare.

În concluzie, pot spune ferm că „Tată bogat, tată sărac” este o „biblie economică” contemporană, din motiv că stă la temelia unei economii sănătoase, care te poate ajuta în cel mai efectiv și rapid mod, dacă te concentrezi în totalitate, să evadezi din „cursa șobolanului”.

Și nu uita: „Nu munci tu pentru bani ci pune banii să muncească pentru tine.”

Autoare: Biatricia Turculeț