Activitatea acestuia a început cu studierea folclorului copiilor, cum ar fi „Paparuda”, „Mititelul, frumușelul” ș.a. Apoi a continuat cu folclorul tradițiilor de iarnă, culegând colinde de la oamenii din sat. Astfel, ansamblul a început să-și creeze propriul repertoriu. Primele colinde pe care le-au învățat copii au fost „Florile sunt dalbe” și „Vestea de la Betleem”. Un loc aparte îl ocupă cântecul folcloric dedicat mamei, țării. În cântecul „Măicuță, comoara mea”, bunăoară, ființa dragă este ca o rază de soare, o comoară pentru orice copil.
Ansamblul „Firicel de busuioc” are o frumoasă colaborare cu maeștri în artă cum ar fi: Anatol Bagrin, Mihai Florea, Anatol Pușcă, Victor Dincovschi. Dumnealor au oferit sfaturi pentru a îmbunătăți calitatea interpretări și au ajutat cu aranjamente muzicale create cu drag pentru colectiv. Recent, colectivul a început colaborarea și cu orchestra de muzică populară „Rapsodia Vasluiului” din România. Palmaresul său l-a completat cu piesa „Moldovioară plai cu dor” din repertoriul Teodorei Panainte. Azi, cântecul este interpretat de subsemnata solistă a acestui ansamblu. Evident că ansamblul mai are soliști talentați cum ar fi: Cristina Macarie, Vlad Vîzdoagă, Nina Nagomir, Natalia Gudumac. Pe parcursul ultimilor doi an,i premiere ale cântecelor ansamblului au fost puse la posturile Radio Pro Mingir și Radio Moldova.
Colectivul vocal respectă tradițiile zonei de centru a țării noastre. Acest fapt este vădit prin repertoriul de cântece pe care îl are, dar și prin ornamentele costumul național pe care îl are. Acesta din urmă se datorează susținerii din partea absolvenților promoției anului 1996 și câtorva agenți economici din localitate.
La final, le spunem felicitări pentru realizările frumoase și noi succese pe viitor!
Pentru a cunoaște mai bine ansamblul „Firicel de busuioc”, vă propunem să ascultați câteva câteva piese din repertoriul acestuia.
Autoare: Alexandrina DOBOȘ, elevă la IP GM Bujor
COMENTARII