Igor Bodean, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept: Motivația de a studia dreptul a apărut încă de pe băncile școlii, dar obținerea confirmării că am făcut o alegere corectă a fost primul an de facultate, care a pornit în mine un motoraș al dorinței de a cunoaște mai profund acest domeniu. Anii de facultate au trecut foarte repede, în acest timp am acumulat multă experiență și am cunoscut oameni profesioniști, care cu multă răbdare, atenție și dedicație ne-au ajutat să ne dezvoltăm și să cunoaștem domeniul dreptului. Un lucru la fel de important și special sunt prieteniile cu colegii din anii de facultate, care au continuitate și după absolvire, contribuind la crearea unor noi colaborări, trasarea unor obiective și implementarea lor. Am absolvit Facultatea de Drept cu dorința de a mai studia la o facultate, desigur că la aceleași universitate, ULIM, care are o semnificație deosebită pentru mine și acest lucru este datorită profesorilor!
Irina Suruceanu, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării: Inițial eu voiam să merg în Romania, până la urmă am ales una dintre cele mai bune universități din Moldova și nu regret deloc. Au fost provocări, greutăți, dar toate acestea m-au format ca personalitate. La facultatea de jurnalism eu am învățat să fiu responsabilă și punctuală. Am învățat arta vorbirii, montajul, bazele jurnalismului, marketing, noile media și multe alte lucruri practice care îmi sunt de folos chiar și după finalizarea facultății. Ceea ce am învățat pot spune cu certitudine că nu le folosesc doar pentru cariera mea profesională, dar și în viața de zi cu zi. Cel mai mult apreciez că se depune tot efortul să avem echipament de lucru performant, iar lectorii, profesorii universitari care ne predau majoritatea activează și în mass media, deci mereu învățam de la cei mai buni.
Dumitru Puiu, Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Finanțe și Bănci: După finalizarea colegiului și săturat de toate examenele și obiectele studiate mi-am zis că mai am încă o etapă și după deja voi fi liber. Așa am decis să mă duc la universitate. La prima vedere am observat că nimănui nu-i pasă de modul în care tu înveți și dacă în general înveți, dar rezultatele erau pe măsură deja. Acesta de fapt și este specificul unei universități, nimeni nu te impune să faci ceva dacă tu nu vrei. În grupă am nimerit cu mai mulți colegi cu care eram împreuna de pe timpurile colegiului, și așa, orele noastre de la facultate erau mai interesante. Foarte mulți profesori aveau simțul umorului și te simțeai în largul tău atunci când la perechi mai spuneai și câte o glumă care era înțeleasă de profesor, așa se crea o atmosferă degajată și foarte plăcută. Perioada de facultate a fost una frumoasă, cu bune și cu rele dar a fost o experiență pe care mi-a făcut plăcere să o trăiesc.
Dorina Tronciu, Universitatea Pedagocică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Filologie și Istorie: În prezent fac studiile de masterat la aceeași universitate, la programul de studii „Didactica Educației Civice”. A fi studentă, pentru mine, reprezintă o oportunitate deosebită, pe care mi-am dorit-o mult pentru a-mi vedea visul realizat. A fi student, este egal cu multă muncă, perseverență, dedicație și desigur nopți nedormite. Anii petrecuți la facultate au fost pe cât de grei pe atât de frumoși datorită colegilor cu care am trecut prin toate etapele pe care trebuie să le treacă un student și am adunat împreună un album de amintiri. A fost și este o perioadă extraordinară care m-a făcut și mă face să mă simt liberă, visătoare, îmi oferă acea senzație că toată lumea îmi aparține și că nimic nu este imposibil. Cele mai mari emoții, ca orice student, le-am simțit și le simt în continuare în timpul examenelor, atunci când îți faci cruce pe furiș pentru a le susține cu brio. Indiferent de pasiuni şi abilităţi, aici am avut șansa să fac lucruri noi, să profit de diverse oportunități și cel mai important lucru, să îmi fac prieteni noi. A fost experiența vieții care cred că ne-a făcut mai duri, mai rezistenți la greutăți și chiar mai pragmatici. Fără îndoială absolvirea UPSC „Ion Creangă” mi-a marcat pozitiv viața mai cu seamă cea profesională, acolo m-am format ca specialist și ca om.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021 au fost înmatriculați la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova 59 033 de studenți, valoare egală cu cea din anul 2020 și în creștere comparativ cu anul 2019 în care au fost înmatriculați 56 840 de studenți.
Autoare: Andreea Gîndea
COMENTARII