Odată cu finalizarea anului de studiu, elevii au mai mult timp liber. Cum își petrec vacanța de vară elevii din Republica Moldova? Care sunt ocupațiile preferate a școlarilor în timpul liber? Am adresat aceste întrebări tinerilor și le-am adunat într-un articol.

 

Daria Afanasii, elevă clasa a XII: „Anul acesta vacanța de vară este una mai deosebită, plină de emoții. Au început orele de la școala autor și în scurt timp, cred că voi fi angajată la muncă. Serile de vară îmi place să le petrec cu prietenii în cafenea, parcuri sau pe malul Nistrului.”

 

Laura Duguța, clasa IX: „Vacanța de vară mi-o petrec foarte uimitor. Alături de prieteni ne distrăm la maxim foarte des. Împreună cu familia seara ieșim la plimbări și discutăm, zâmbim ore întregi. Împreună cu frații și surorile găsim noi ideii de joacă și călătorim în locuri frumoase în care nu am mai fost. Vara desigur e și un timp lung, o oportunitate care trebuie folosită cu inteligență pentru a crește, a deveni mai bun de cât ești, să-ți acorzi timp  pentru a te dezvolta, ceea ce fac și eu în această vacanță.”

 

Nichita Mititel, elev în clasa a XII: „În vacanța de vară am decis să îmi caut un loc de muncă, pentru a petrece timpul cu folos. Seara, după lucru, prefer să ies în oraș. În zilele de odihnă îmi place să vizitez diferite zone turistice din țară.”

 

Elena Canțîr, elevă în clasa a XII: „Vacanța mea de vară trece foarte productiv. Am început să învăț la școala auto și mi-am găsit un loc de muncă. Dimineața, înainte de a pleca la serviciu, prefer antrenamentele la aer liber. În zilele de odihnă ies cu prietenii la plimbare. Ne place să mergem cu bicicletele la Nistru sau în pădure.”

 

 

Cristi Rotaru, elev clasa a XII: „Deocamdată vacanța mea de vară se limitează la lectură și pregătire pentru examenul de BAC la limba și literatura română, care urmează să îl susțin anul viitor. De asemenea particip la cursul online de pregătire pentru examenul TOEFL, pentru a obține șansa de a fi eliberat de la examenul de bacalaureat la engleză. Peste o lună planific să plec la rudele din România.”

 

Nicoleta Tiosa, elevă clasa a XII: „Vacanța de vară din acest an este interesantă. Am început să frecventez școala auto, iar restul timpului îl petrec cu familia. Împreună cu prietenii, ne place să mergem la Nistru și să ne plimbăm prin localitate. Pe lângă acestea, activez în cadrul Fondului pentru Tineri Varnița.”

 

 

Bogdan Cara, clasa IX: „În vacanța de vară merg la Nistru. Aceasta este una dintre preferatele ocupații pe timp de vară. Serile le petrecem cu prietenii în sat sau mergem în ospeție unul la altul. Cel mai des, mergem la cafenea seara cu colegii și prietenii.”

 

Cătălina Borțoi, clasa IX: „Vara asta este una dintre cele mai așteptate, de asta scopurile și planurile sunt mai diferite. Mă concentrez mai mult pe dezvoltarea personală, atât fizică cât și morală. Am început a citi cărți ce explică clar câte poți face dacă îți controlezi emoțiile, si acționezi rațional, învățând din experiența unor personalități ce au succes precum Bill Gates, James Clear, Elon Musk și alții. Alt scop pe care vreau și încerc să-l îndeplinesc este perfecționarea limbii engleze de care mă ocup la momentul de față. Și pe lângă asta sigur, ieșiri, petreceri, prieteni și amintiri de neuitat.”

Autoare: Irina Saevscaia