De aproape trei luni ne aflăm în fața unui atac armat declarat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Astfel, în această perioadă sute de surse informaționale au început să distribuie pe internet noutăți cu privire la război. Internetul și Social Media reprezintă principalele surse de informare ale tinerilor din Republica Moldova, arată datele unui studiu realizat de către Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară. Am discutat cu șase tineri despre care sunt principalele surse de informare și importanța mass-mediei în această perioadă a războiului iar răspunsurile acestora le veți afla în vox-ul de mai jos.

Radu Cigoreanu , elev la Liceul Teoretic Republican Aristotel: Sunt o persoana foarte sceptică atunci când vine vorba de veridicitatea informațiilor din mediul online, dar chiar și ceea ce privesc informațiile de la canalele de televiziune. Astfel, încerc sa filtrez cât mai mult ce citesc și să verific în limitele posibile, sursele. Referitor la conflictul din Ucraina, mă informez din canale de Telegram ca Prima Sursă (administrat de guvernul RM), Украина 24, site-uri de știri cum ar fi: Jurnal.md, diez.md, nytimes.com. De asemenea o sursă de încredere este pagina de Instagram a președintelui Ucrainei, chiar dacă nu consider rețelele de socializare de încredere, deoarece știrile false pot fi foarte ușor distribuite.

Maria Doaga, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM: Fiind studentă la jurnalism am observat în ultimele luni un amalgam de informații false distribuite în timp record. Din cauza lipsei educației mediatice a populației de la noi, aceste tipuri de știri sunt răspândite foarte rapid, iar influența lor de asemenea este una negativă, inducând o stare de panică și agitație continuă.
În această perioadă dificilă am ales să aflu noutățile și ultimele evenimente despre război de pe platforma de Telegram. Printre principalele surse pe care le urmăresc se numără: Ziarul de Gardă, dumitruciorici.com, Сегодня, Prima sursă, RISE Moldova.

Ion Gore, elev la Liceul Teoretic Zîmbreni: Din cauza tot mai frecventă a fakenewsurilor încerc întotdeauna să iau informații din surse cât mai veridice, să analizez și să verific cât mai multe surse pentru a vedea veridicitatea noutăților. În legătură cu războiul ruso-ucrainean din mass-media locală încerc să iau informația de la posturi și portaluri independente și care nu au o susținere vizibilă pro-rusă, din sursele internaționale evit să citesc știri promovate de sursele de propagandă rusă, în mare parte conține informația furnizată de occident.

 

Mădălina Movileanu, studentă la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice și Administrative, USM: Studiind politica la facultatea FRIȘPA, am fost obișnuită să mă informez în fiecare zi despre actualitățile din întreaga lume, însă odată cu începerea războiului din Ucraina mi-am dat seama ca nu e destul doar sa te informezi despre actualități, ci mult mai important e să te informezi din mai multe surse. De aceea, eu sunt de părere și aș sfătui și pe ceilalți să se informeze atât din sursele din Ucraina cât și din a Rusiei pentru a putea face o analiză. De asemenea, mă strădui să nu uit și de mass-media internațională cum ar fi publicațiile celor de la New York Times, The Guardian, BBC, etc. , dar și cea națională: Ziarul de Gardă, portalurile de știri diez.md, youth.md dar și canalele televizate cum ar fi: TV8, Jurnal TV și Pro TV. Poate mulți ar zice ca nu are sens sa citești propaganda rusească, însă ea cel mai mult te ajuta sa faci o analiza fixă asupra intențiilor și ideologiile politice.

Vlad Cigoreanu , student la Facultatea de Științe Economice, Universitatea Liberă Internațională din Moldova: Mi s-a întâmplat în această perioadă să fiu victimă a manipulării și dezinformării referitor la ceea ce se întâmplă la vecinii noștri ucraineni, de aceea acum am devenit mult mai prudent la tot ceea ce se publică pe rețelele de socializare sau la canalele televizate. De regulă, mă conduc pe principiul de a mă informa din cât mai multe surse și de a nu accesa site-urile care au titluri exagerate, șocante sau care par dubioase.

 

Nicoleta Panuța , studentă la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, Administrarea bazelor de date: Pentru a mă informa referitor la situația războiului ruso-ucrainean citesc și vizionez doar surse oficiale cum ar fi știrile de la buletinele celor de la TV8, Pro TV, Jurnal TV, etc. sau site-urile oficiale. Pe lângă acestea mult contribuie la informare corectă și unele persoane publice cum ar fi Lilu Ojovan sau Dorin Galben. Urmărindu-i pe Instagram, de foarte multe ori pot afla ultimele evenimente și noutăți despre conflict chiar de la ei. Fiind precaută la sursele de informare care în această perioadă pot manipula foarte ușor, evit să fiu dezinformată sau informata incorect, având în vedere ca circula foarte multe fakeuri ce ține de acest război.

Autoare: Solomon Mădălina, studentă în anul II la FJȘC, USM