Republica Moldova este o țară frumoasă, care ascunde în sine multe locuri spectaculoase. Chiar dacă la etapa actuală turismul în Republica Moldova este într-o treptată dezvoltare, este păcat să nu ne bucurăm sufletul şi privirea cu aceste peisaje unice. Forme de relief, peşteri sălbatice, monumente, lăcaşe de cult sau rezervații naturale mai puţin cunoscute, și multe altele, conferă ţării noastre o valoare turistică nebănuită. Astfel, te invit să descoperim în acest articol top cinci atracții turistice din Republica Moldova.

Fetești – Mica Elveție a Moldovei

Satul Fetești cuprinde în sine multe locuri pitorești care te vor face să-ți îndrăgești țara și mai mult. Astfel, această regiune poartă cu demnitate și delicatețe o salbă de stânci milenare și păduri mărețe, iar la cingătoare și-a prins apele Draghiștei, pârâu botezat în cinstea dragostei. Zona respectivă a fost numită drept: „Mica Elveție a Moldovei” fiind locul de odihnă preferat atât pentru localnici cât și de cei veniți prin părțile locului, în ultimii ani. Un adevărat colțișor de rai, ascuns departe de ochii lumii.

Sursa foto: PandaTur

Valea „O Sută de Movile”

Monumentul naturii „O Suta de Movile” este o arie protejată și amplasată între satele Branişte şi Avrameni, din raionul Rîșcani. Reprezintă un teren deluros, care se aşterne de-a lungul văii Prutului. „O Sută de Movile” prezintă un peisaj de o mare valoare ştiinţifică şi estetică. Din denumirea acestei văi, putem concluziona că ele sunt 100, însă în realitate, ele sunt mult mai multe. Potrivit unor estimări, numărul acestora este de peste 3500. Totodată de menționat este faptul că valea celor o sută de movile face parte din rezervația știintifică „Pădurea Domnească” și din lista zonelor ocrotite.

Surse text: moldovenii.md, Wikipedia.

Sursa foto: https://moldova.md/

Lunca Prutului de Jos

Rezervația științifică Prutul de Jos este o arie protejată amplasată în cursul de jos al râului Prut, incluzând Lacul Beleu și împrejurimile sale, în sud-vestul Republicii Moldova. În componența ei intră lacul Beleu și o rețea de bălți care, în ansamblu, formează un ecosistem unic. Între satele Văleni și Slobozia Mare din raionul Cahul, lacul Beleu este locul ideal pentru cei care se simt bine în armonie cu natura și ciripitul păsărilor. Lacul găzduiește cârdurile de Pelicani care se îndreaptă spre Dunăre, Țigănuși negri, Egrete albe, Stârc cenușiu și alte păsări. Iar, în perioada mai-iulie, pe lacul Beleu înfloresc nuferii albi și galbeni.

Surse text: Moldnova.eu, Wikipedia.

Sursa foto: https://locals.md/

Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi

Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi se află în partea de est a Republicii Moldova, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc fascinant, coborât parcă din ceruri, de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru. Peisajul Orheiul Vechi reprezintă o operă de excepţie de adaptare şi transformare umană a cadrului natural. Totodată, această rezervație constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale, unde sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile cunoscute pe teritoriul Republicii Moldova și circa 200 complexe rupestre creştine. La etapa actuală rezervația cultural-naturală și peisagistică Orheiul Vechi este pe lista de candidați pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO.

Sursa text: orheiulvechi.com.

https://www.itinari.com/

Peștera „Emil Racoviță”, cunoscută și sub denumirea „Cenușăreasa”

Peștera Emil Racoviță este cea mai mare peșteră din Republica Moldova și a 26-a cea mai lungă peșteră în lume. La etapa actuală, este recunoscută ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din lume. Peștera este situată în locul în care se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România. Una dintre granițe – cea moldo-ucraineană – parcurge direct deasupra peșterii. Însă, singura intrare în peșteră se află pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea satului Criva.

În golurile carstice se află peste 20 de lacuri, dintre care cele mai mari sunt: Lacul Dacilor, Lacul Verde, O gură de apă, Lacul Albastru, Lacul Dinozaurilor, Lacul Nautilus, denumite după cultura, imaginaţia şi pasiunile speologilor.

Majoritatea sălilor au plafonul boltit în stil gotic, cu înălţimea de circa 11 metri. Lăţimea tunelurilor este de 30-40 de metri, iar lungimea variază între 60 până la 100 de metri.

În galerii există câteva fântâni cu apă. Majoritatea plafoanelor şi pereţilor seamănă cu mozaicul, datorită formaţiunilor care rezultă din procesul de cristalizare a ghipsului.

Sursă text: Wikipedia, Alohotels.ro.

Sursa foto: https://moldova.md/

Autoare: Victoria Podgurschi, studentă în anul I la FJȘC, USM