Se spune că anii studenției sunt cei mai frumoși, iar viața de cămin este parte integrantă a acestui „frumos”. Dar ce s-a întâmplat cu această magie a vieții de cămin în timpul pandemiei? Ce măsuri de protecție s-au luat? Ce restricții au studenții, despre party-urile și serile de socializare studențești și multe alte aspecte a vieții în căminele studențești a basarabenilor care își fac studiile în România – aflați în acest material.

Mihaela Bria (studentă în anul III, Brașov, Facultatea de Sociologie și Comunicare): „În aceste circumstanțe mi se pare foarte potrivit ceea ce spunea Einstein «viața este ca mersul pe bicicletă, pentru a-ți menține echilibrul, trebuie să mergi înainte». Trebuie să recunosc că este neplăcută și incomodă situația pandemică în care ne aflăm, dar nu cred că ea cazul să catastrofăm inutil unele aspecte, unul din ele fiind și viața de cămin. Este adevărat că s-au impus mai multe restricții, că nu putem primi vizitatori, că pe holuri trebuie să purtăm mască, că trebuie să fim foarte vigilenți, dar este la fel de adevărat că trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor, să fim un pic mai mulțumitori celor din jur și mai ales Providenței. La urma urmei, ce nu ne doboară, ne face mai puternici!”

Victor Gheorghiță (student în anul II, Alba Iulia, Facultatea Științe Exacte și Inginerești): „Viața în cămin s-a schimbat mult odată cu pandemia. Restricții peste restricții… Încet, încet dispare atmosfera de cămin ce era odată… Ni se cer teste Covid dacă plecăm din cămin pentru o perioadă mai mare de 7 zile. Prietenii nu ne pot vizita deloc în cămin, iar de party-uri aproape că am uitat. Putem doar mici întâlniri mai restrânse, dar și acelea doar până la ora 23. Oameni tot mai puțini prin cămin, unii au plecat acasă, dar cei mai mulți nici nu au venit deloc. E urâtă treaba, însă na, ăsta e Covid-ul, ce să-i faci?!”

Ana-Maria Bodolică (studentă în anul I, Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie): „Contrar opiniilor multora, personal mi se pare super bine la cămin, probabil pentru că nu am trăit înainte de pandemie în cămin și nu am gustat din «adevărata viață de student». În această perioadă sunt foarte multe măsuri luate pentru combaterea răspândirii virusului: dimineața și seara sunt dezinfectate băile, wc-urile, bucătăria, holurile. În spațiile comune trebuie să purtăm măști. În mod normal, în camere trebuia să stăm câte patru persoane, dar acum stăm mai puține. Cu privire la party-uri, nici vorbă. În sala de lectură trebuie să stăm la o distanță de cel puțin 1,5 metri, și doar până la ora 22.00 (înainte însă – cât doreai). Tot doar până la această oră trebuie să vii la cămin. Nu știu cât vor mai dura toate chestiile astea, dar chiar îmi doresc ca măcar până în anul IV să văd ce înseamnă o viață normală de cămin.”

Liviu Preda (student în anul III, Iași, Facultatea de Construcții și Management Industrial): „Viața de cămin în timpul pandemiei s-a schimbat și ne-a schimbat. Am fost nevoiți să ne adaptăm. Nu e chiar ceea ce am așteptat la întoarcerea în cămin, dar după lunga perioadă în care am tânjit după viața de cămin, a fost cât de cât ok. Ne consolăm cu gândul că toate măsurile (purtarea măștii pe holuri, chiar și la bucătărie, dezinfectarea mâinilor…) sunt pentru a binele nostru. Suntem cazați în camere câte doi (în comparație cu 4, ca în anii trecuți) și suntem cazați cu persoane din aceeași grupă a specializării de la facultate. Acum în cămine e mult mai liniște, dar mie chiar îmi place așa.”

Catalina Oancea (studentă în anul I, București, Academia de Studii Economice): „Căminele n-au scăpat nici ele de multitudinea de restricții și măsuri de protecție împotriva virusului Sars-Cov-2. Pentru a garanta siguranța studenților care au ales să stea la cămine, s-au implementat diverse măsuri de precauție, precum: limitarea numărului în jumătate a persoanelor care stau într-o cameră, redeschiderea doar a căminelor care au băi individuale în fiecare cameră, sunt amplasate dozatoare de dezinfectante în interiorul căminelor, verificarea legitimațiilor de student pentru a limita intrarea persoanelor care nu sunt cazate în cămine. De asemenea, suntem obligați să anunțăm personalul medico-sanitar din cadrul cabinetului medical, dacă prezentăm anumite simptome specifice virusului Sars-Cov-2. Accesul în bucătării nu este permis simultan la mai mult de 4 persoane. Cât despre party-uri, pot spune că într-adevăr nu sunt foarte frecvente sau la fel de zgomotoase și interesante cum am auzit că erau în ceilalți ani, însă pot garanta că studenții găsesc diverse activități interesante pentru a interacționa între ei. N-aveți idee ce creativi pot fi studenții noștri!”

Constantin Didenco (student în anul III, Brașov, Facultatea Design de Produs și Mediu): „Viața în Brașov este frumoasă, dar este complicată din punct de vedere pandemic. La început de an universitar am frecventat cursurile, seminariale și laboratoarele conform regimului hibrid, iar după două săptămâni, am trecut, până în luna februarie, în regim exclusiv online. Acum am revenit la regimul hibrid. Deși Universitatea depune mult efort pentru a menține activitățile în acest format, studenții nu respectă normele necesare. Referitor la cămin, într-adevăr există un număr de restricții și măsuri luate, ce rămâne de făcut este să le respectăm și să fim responsabili. Cantinele sunt deschise, dar mâncarea se ia la pachet. Chefurile și distracțiile se mai țin, dar în grupuri mai restrânse și de obicei cam în același format, pentru a evita potențialele pericole de infectare cu COVID. Despre întreținere și cheltuieli, acum este un pic mai dificil, deoarece bursa a rămas aceiași (65 euro/lună), deși produsele se scumpesc și achităm și căminul. În rest mai muncim, mai primim câte un colet de acasă…”

Cristina Ciobanu (studentă în anul I, Galați, Dunărea de Jos, Economia Comerțului, Turismului și a Serviciilor): „Când sunt întrebată despre acest subiect, am o urmă de regret. Acum viața în cămin e mult mai strictă, trebuie să intrăm cu măști în cămin, nu putem primi deloc vizitatori, suntem doar câte trei persoane în cameră. Eu sunt abia primul an, dar studenții mai mari au spus ca viața de student e foarte diferită. Acum e mult mai plictisitoare, puține activități, nu prea ai cum să cunoști persoane noi, aproape tot timpul ți-l petreci în cameră, despre party-uri nici nu mai vorbim!”

 

Stas Rotari (student în anul I, Alba Iulia, Facultatea de Științe Economice): „Viața aici, la cămin, e destul de interesantă. Sigur că s-a simțit impactul pandemiei: Sala de sport este închisă, la fel și sala de tenis, nu mai sunt aproape deloc party-uri, dar în pofida acestui fapt situația nu e chiar așa disperată. Ne-am obișnuit și cu orele și mai ales examenele online – ne-am făcut chiar comozi cu astfel de abordare. În rest, optimism, sănătate colegilor mei studenți, și nu uitați că totul va fi bine!”

 

Autoare: Veronica Roșca, studentă în Alba Iulia