Fenomenul migraţiei în Republica Moldova continuă să fie caracterizat prin emigrarea internațională a cetățenilor moldoveni, mai puţin prin imigrarea străinilor. Studiile realizate în domeniul migraţiei denotă că principalul factor de impulsionare pentru migranţii moldoveni rămâne a fi în continuare emigrarea pentru scopuri economice, în special din cauza salariilor mici oferite pe piaţa muncii din ţară. Totuși, în ultimii ani, printre principalele cauze de migrație sunt evidențiate și cele academice (tendința de a obține studii recunoscute internaționale, care să le asigure un loc de muncă de succes) și de reîntregire a familiei.
Numărul persoanelor plecate la muncă sau în căutarea unui loc de muncă peste hotare în anul 2018 a fost de 352,7 mii de persoane, din care 238,2 mii sunt bărbați, iar 114,5 mii – femei.
În topul țărilor recipiente ale migranților din Republica Moldova, la muncă au fost: Federația Rusă, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franța, Israel și Turcia. Distribuția pe sexe denotă discrepanțe semnificative privind țările de destinație, bărbații preponderent pleacă în Federația Rusă (48 %), Germania (11 %), Italia (8 %); femeile – în Italia (35 %), Federația Rusă (29 %), Israel (8 %) etc.
La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 22 764 de străini, dintre care 53 % bărbați și 47 % femei din peste 112 de state, reprezentând 0,6 % din totalul populației țării.
Reporter stagiar: Petru Beșleaga
COMENTARII