Felicia Mișin, studentă: „De mic copil, pentru mine Învierea Domnului sau Paștele era una din cele mai așteptate și mai respectate sărbători religioase, din motiv că toată familia se aduna și se simțea mirosul de cozonac câteva zile prin mahala. În prezent, suntem într-o perioadă mai dificilă, iar pentru siguranța noastră și a celor care ne înconjoară această sărbătoare o vom petrece mai diferit față de anii trecuți, într-o componența mai restrânsă. Însă tradiția din dimineața sfântă va fi mereu prezentă și anume spălatul cu apă proaspătă în care se pune un ou roșu, unul alb și o monedă de argint pentru ca să fie sănătate, pace și roadă anul împrejur.”
Valeria Minciună, studentă: „Pentru mine aceasta sărbătoare este foarte sufletească. O voi sărbători împreună cu familia, acasă. Nu suntem genul de oameni care iubesc la așa sărbători sa meargă in ospeție sau să cheme oaspeți. De când mă știu merg împreună cu familia la biserică pentru a sfinți pasca, nu cred că am lipsit vreodată. Acum însă, cu restricțiile și situația în care ne aflăm, ca și în anul precedent, vom sta acasă. Cu toate acestea, cred că va fi o zi frumoasă și plină de farmec, cum a fost de obicei. ”
Iuliana Losețchi, coordonatoare de proiecte: „Tradițional serbăm Paștele în familie după ce fratele aduce focul haric și venim de la biserică cu cozonacul sfințit. Anul acesta însă, pentru siguranța noastră și a celor din jur, nu vom merge la biserică. Vom fi în sânul familiei. Dimineața, cum ne-a învățat bunica, ne vom spăla obrajii cu un ou roșu, iar apoi vom sta cu toții la masă. Cred că anume asta și e farmecul sărbătorilor, de a petrece timp în familie, împreună, în liniște și fără graba de a ieși din casă la serviciu. Paște fericit tuturor și aveți grijă de voi!”
Victoria Surdu, studentă: „Tradițional pentru mine era să merg cu bunelul la biserică să sfințim pasca… anul acesta multe s-au schimbat… Iar ținând cont de pandemie și de haosul care se întâmplă în lume… îmi imaginez că voi sărbători Paștele… în pădure, îmi voi alege un traseu și voi descoperi codrii Moldovei alături de cineva drag mie… Începând cu anul trecut, dar chiar și anul acesta, tot ceea ce era considerat normal, a devenit anormal și invers. Dar, totuși, ținând cont de faptul că anul acesta sărbătoarea pascală este la o zi distanță de ziua mea de naștere, poate voi fi pe străzile Parisului, alături de cei dragi… poate. Nu am încă un plan exact, însă sper că lumina acestei sărbători ne va aduce vești bune…”
Vlada Zgîrvaci, elevă: „Ținând cont că Paștele este una din cele mai importante sărbători religioase, în fiecare an alegeam să-l petrecem cu întreaga familie, însă anul acesta spre deosebire de anii precedenți vom sărbători într-un cerc mai restrâns pentru a nu încălca nicio restricție impusă în legătură cu situația epidemiologică. De obicei, acea săptămână de Paște, o petreceam în sat, alături de bunei, însă anul acesta vom sta acasă în sânul familiei noastre. În ciuda faptului că ne sunt impuse niște restricții, nu vom uita nici de obiceiurile acestei sărbători, cu masca pe față și dezinfectantul în buzunar ne vom duce să aducem lumina Domnului în casă, iar ca oricare gospodină, eu și mămica vom vopsi ouă, vom coace cozonaci, vom pregăti renumitul miel și vom savura din puținul, dar prețiosul timp petrecut cu familia.”
Cătălin Pleș, student: „În acest an, în pofida pandemiei, voi sărbători Paștele, într-un cerc restrâns, acasă cu familia. Desigur în fiecare an această sărbătoare în familia Pleș a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului, însă din cauza pandemiei și restricțiilor vamale, anul acesta nu va mai fi la fel. Oricum, tradițiile nu le amână nimeni, vom colora ouăle cu membrii familiei, vom pregăti bucate gustoase, vom avea grijă ca mielul să nu lipsească de pe masă și ne vom bucura împreună.”
Voi cum planificați să sărbătoriți Paștele în acest an?
Autoare: Biatricia Turculeț, studentă în anul III la USM, FJȘC
COMENTARII