În cadrul concursului au participat circa 60 de absolvenți ai Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic, din domeniul „Textile”. Totodată, în timpul desfășurării concursului, a avut loc în premieră demonstrarea colecțiilor de produse vestimentare a Teatrelor de Modă „Grația” și „Diva”.
„Concursul nostru se află la cea de-a treia ediție. Obiectivul pe care îl avem astăzi la desfășurarea concursului, este de a scoate în evidență cei mai buni elevi dintre cei mai buni. La concurs participă 16 Instituții de Învățământ Profesional Tehnic, unde avem înregistrați elevi talentați, care urmează să participe la probele: «Cusătorul dibaci», «Cusătoreasa profesionistă», «Tehnologia confecțiilor», «Modelarea constructivă a produselor vestimentare» și «Croitorul iscusit»”, a declarat Raețchi Alexandra, directoarea Centrului de Excelență în Industria Ușoară(CEIU).
Concursul a inclus mai multe probe individuale, care au demonstrat competențele profesionale ale elevului delegat de instituția de învățământ profesional tehnic.
De asemenea, toate probele s-au desfășurat concomitent, iar fiecare elev a putut participa doar la una dintre probele de concurs. Probele au fost elaborate în conformitate cu programul de studii și s-au desfășurat pe parcursul a 2-5 ore, în funcție de complexitatea sarcinii.
„Deci, termenul de «Haute Couture» reprezintă în sine ceva frumos și extraordinar, piese vestimentare care pot fii purtate atât la ocazii speciale, cât și zi de zi. Aceste piese vestimentare se evidențiază anume prin individualismul pe care îl au”, a menționat Cotelia Olga, șefa secției practică a CEIU.
Probele au început cu instructajul tehnicii securității și sănătății muncii, iar mai apoi a urmat procesul individual de lucru, elevii fiind urmăriți de profesori.
„Elevii participanți trebuie să dea dovadă de profesionalism la specialitatea sau meseria pe care o studiază. Sunt meserii de nivelul 3 ISCED: cusătorul, cusătoreasa și croitorul, și nivelul 4 ISCED: modelarea și tehnologia confecțiilor. Analizând desfășurarea concursurilor din anii trecuți, elevii s-au descurcat foarte bine, așa că sunt sigură că în ediția aceasta va fi la fel”, a menționat Bordian Vera, șefa secției formare continuă a CEIU.
Fiecare elev deține setul de ustensile personale, necesare pentru executarea lucrărilor, iar astfel după ce fiecare a primit sarcina pe care trebuie să o îndeplinească, aceștia imediat s-au apucat de lucru, fără să piardă din timp.
Una dintre elevele participante la concurs a intrat deja în ritmul procesului de lucru și speră să atingă o performanță cât mai mare și să ajungă la așteptările juriului: „Mă bucur foarte mult că am continuat studiile în acest domeniu, deoarece am reușit să mă dezvolt atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Sper de asemenea să ajung la nivelul cerut, să îndeplinesc cu succes toate cerințele și să obțin un loc premiat. Eu deja am inițiat o afacere în acest domeniu, confecționez păpuși handmade, și sper să-mi extind tot mai mult această afacere”, menționează Ghedea Natalia, elevă în anul IV a CEIU.
După ce fiecare participant și-a finisat lucrarea, a urmat proba jurizării, unde participanții au fost distinși cu premii. Concursul a fost jurizat de un juriu independent, imparțial și profesionist. Pe lângă juriu a activat un grup de voluntari, care a asigurat ordinea și buna desfășurare a concursului. Din componența juriului au făcut parte: un reprezentant al Ministerului Educației și Cercetării din cadrul Direcției învățământ profesional tehnic, un reprezentant al Comitetului Sectorial pentru formarea profesională în ramura Industria Ușoară, doi reprezentanți ai pieței muncii, un reprezentant al Universității Tehnice din Moldova și alte persoane la decizia Comitetului de Organizare.
Mai jos vă prezentăm câștigătorii concursului.
Proba: Modelarea constructivă a produselor vestimentare
Locul 1: GhedeaNatalia
Locul 2: Mertic Daniela
Locul 3: Belei Vlada
Proba: Tehnologia confecțiilor
Locul 1: Buciușcanu Daniela
Locul 2: Cebotari Victoria
Locul 3: Cortac Dumitrița
Proba: Croitor iscusit
Locul 1: Cebotari Lia
Locul 2: Suveica Patricia
Locul 3: Capușuna Alexandru
Proba: Cusătorul dibaci
Locul 1: Tihon Mihaela
Locul 2: Tesearu Cristina
Locul 3: Crețu Cristina
Proba: Cusătoareasă profesionistă
Locul 1: Mocan Marionela
Locul 2: Garnaja Ana
Locul 3: Secrii Iana
Cea de-a treia ediție a Concursului Național „Cel mai bun în Haute Couture” s-a desfășurat în format offline în comparație cu edițiile precedente. Concursul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Centrul de Excelență în Industria Ușoară (CEIU), Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) care este finanțatorul concursului prin intermediul Comitetului Sectorial pentru formarea profesională în Ramura Industriei Ușoare (CSIU) în cadrul proiectului CONSEPT, sprijinit financiar de Fundația LED, dar și de alți parteneri sociali, agenți economici.
Autoare: Mihaela Mereneanu
COMENTARII