Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Zilei Mediului a culminat cu iarmarocul EcoLocal – produse prietenoase mediului, expoziții, ateliere, activități, distracție, precum și cu un concert susținut de formația SunSay. Toate aceste activități s-au desfășurat pe 4 iunie în parcul Valea Morilor.

Evenimentul a fost împărțit în cinci zone: zona de de expoziții, zona de expertiză, zona de iarmaroc, zona de odihnă și zona unde vizitatorii s-au bucurat de un program artistic.

„Noi ne ocupăm cu plantarea copacilor și reîmpădurirea Moldovei, de fapt, în prezent avem o situație nu prea bună. Azi la eveniment am venit cu mai multe soiuri de arbori: două tipuri de alun, „Evodia Daniellii”, cel mai puternic melifer în zona noastră climatică și al doilea tip de alun „Ginkgo Biloba”; tevie; Anghinare spaniola; mesecăn; Sophora Japonica”, spune reprezentantul JSC „ARBORETUM”, Oleg Șevcenco.

Organizatorii acestui eveniment sunt Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, care pe lângă partea de organizare, au hotărât să facă un gest caritabil și să susțină organizația „Eco Misto” din Ucraina, prin vânzarea unor produse.

„Avem torbe și avem tricouri ecologice cu ilustrații făcute de o artistă și activistă de mediu din orașul Cernihiv, Ucraina. Așa că noi am decis să contribuim la efortul lor, pentru că noi nu putem rămâne indiferenți chiar dacă astăzi sărbătorim. Astfel, noi ne-am propus să creăm materiale și 50 la sută din vânzarea lor vor fi transferate organizației”, mărturisește reprezentanta Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Clara Abdullah.

Vizitatorii prezenți la festival au putut cumpăra de la producători certificați produse alimentare sănătoase, produse de artizanat, produse cosmetice, ba chiar și scutece biodegradabile. De asemenea, au avut ocazia de a discuta cu specialiști din domeniu despre diferite metode sustenabile mediului.

„Întâmplător am aflat despre eveniment, pare destul de interesant, încă nu am participat la asemenea festival, am văzut că sunt multe ONG-uri de mediu, am aflat despre diferite tehnologii sustenabile și prietenoase mediului, care sunt foarte utile”, spune unul dintre vizitatori, Cătălin Tătaru.

Printre atelierele la care au avut posibilitatea să participe vizitatorii au fost: turism, reciclare, eficiență energetică, tehnici de compostare.

„Evenimentul a fost foarte bine organizat, impresiile sunt minunate, întrucât este foarte important să susținem dezvoltarea durabilă a societății. La asemenea evenimente reflectăm şi mai mult faţă de acţiunile noastre şi la efectele pe care le aducem mediului înconjurător”, susține una dintre vizitatoare, Olivia Plămădeală.

Uniunea Europeană – un partener cheie în dezvoltarea durabilă a societății

Printre invitații speciali la eveniment au fost: Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău; Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă, PNUD Moldova; Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Moldova; Igor Psenicinii, secretar general al ministerului Mediului; Constantin Borosan, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării.

„Acest an este deosebit deoarece este anul Europei pentru Tineret și mă bucur să văd la eveniment atâția tineri, pentru că de fapt sunt ei cei care vor moșteni țara și am observat din experiența proprie că tinerii sunt cei care se dedică cel mai mult atunci când vorbim despre sortarea deșeurilor, atunci când promovează și susțin protecția mediului. Vreau să încurajez pe toți tinerii să le amintească adulților că aceștia uită să protejeze mediul, deoarece este spre binele tuturor și este pentru viitorul tuturor”, declară Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Katarina Fried: „Astăzi se împlinesc 50 de ani de când a avut loc conferința privind mediul uman care a avut loc la Stockholm și unde pentru prima dată subiectele ce țin de mediu și de climă au apărut pe agenda politică. Și, de fapt, ele au fost aceste ocazii foarte importante pentru ca să revenim la necesitatea de a proteja planeta noastră și mediul”.

Pentru ca să aducă informația publicului cu privire la subiectele de mediu, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și-a propus astfel prin acest festival să comunice și să transmită oamenilor metode prietenoase mediului.

„Vreau să mulțumim cu toții pentru tot sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova în soluționarea tuturor dificultăților pe care le avem în calea noastră pentru un mediu mai curat, un mediu durabil, o societate în care să trăim în armonie cu natura și ne vom bucura cu toții dacă vom îmbrățișa exact aceleași principii pentru ca mediul așa cum este protejat în Uniunea Europeană să fie protejat și în Republica Moldova”, declară președinta Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Lilia Curchi.

Evenimentul s-a început la ora 16.00 și a durat până la ora 22.00, culminând cu un concert al formației SunSay din Ucraina.

Festivalul a fost organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu, cu suportul Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, Suediei, Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Mediului, precum și al comunității de mediu – organizații de mediu, activiști și activiste, afaceri verzi etc.

Autoare: Virgilia Guriev