La doar 40 de minute de Chișinău, ascuns în mijlocul pădurii, se află muzeul în aer liber dedicat Socialismului și Comunismului cu o colecție vastă de exponate din timpurile sovietice adunată în decursul a zeci de ani de către colecționarul Petru Costin.

Aici, natura este la ea acasă. Nimic schimbat, ba din contra, totul înfrumusețat cu zecile de busturi, unelte, statui, monumente ale personalităților care au făcut istorie, elicoptere și mașini produse încă pe timpurile Uniunii Sovietice. Exponatele au fost aduse una câte una timp de mai mulți ani pentru ca să fie ceea ce vedem noi astăzi – o îmbinare a istoriei cu natura. Totul pare atât de simplu, dar această colecție are în spate multă muncă, multă dorință și pasiune pentru a conserva trecutul țării noastre.

„Mi-a luat peste 50 de ani ca să adun toate obiectele pe care le am. Nu a fost ușor ba chiar din contra, a fost nevoie de foarte mult efort. Aceasta este pasiune mea, am vrut să păstrez amintirea secolului trecut, pentru că totuși este istoria țării noastre”, ne spune colecționarul Petru Costin

Obiectele sunt colectate atât de la noi din țară cât și din străinătate, fiind vânate cu mare atenție și precizie. „Am fost în diferite țări pentru a le strânge, prin toată Europa și chiar până aproape de Africa la diferite expoziții și licitații. Am cumpărat diferite piese, le-am adus în Moldova și am creat această expoziție.”

Tot aici putem găsi și o colecție impresionantă de unelte pe care le foloseau țăranii în gospodăriile lor.

În acea zonă poate să intre oricine are dorința să vadă exponatele, dar și să se detașeze de zgomotul orașului admirând natura bogată care a fost conservată la maxim. Vizitatorii au o priveliște frumoasă spre lac, dar și cale de acces spre pădure unde pot organiza un picnic împreună cu familia. Accesul în zonă este de 20 de lei pentru copii și 40 de lei pentru maturi și te poți relaxa toată ziua. Zona se află pe șoseaua Balcani (Chișinău-Leușeni), la o distanță de aproape 30 de km de Chișinău.

Colecționarul Petru Costin deține și două Certificate Guinness pentru cea mai mare colecție de potcoave. Un certificat oferit încă în 2011 și cel de-al doilea în 2021 pentru o colecție de peste 14 000 de potcoave. Pe lângă aceasta, mai deține și o galerie în orașul Ialoveni unde se află o altă parte din colecția sa de exponate.

Autoare: Andreea Gîndea