Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii din Franța, în acest fiind la cea de-a 18-a ediție. Programul cu genericul „Lumina dă măreție nopții” s-a desfășurat între orele 16.00 – 23.00, iar vizitatorii au profitat din plin de exponatele rare, spectacolele culturale și atmosfera calmă.
„Mi-a atras foarte mult atenția vestimentația de pe timpurile vechi. Personal sunt destul pasionată de stil în general, fiindcă sunt stilistă, iar asta într-adevăr a fost o oportunitate bună pentru mine să descopăr și stilul lor. Sunt sigură că nu sunt singura care este uimită de aceste expoziții, din moment ce sălile sunt pline cu vizitatori”, a menționat Țîmbal Olga, studentă.
În-afara faptului că intrarea în muzeu a fost gratuită, vizitatorii au urmărit mai multe spectacole, printre care: „Dansuri pe marginea Timpului” și „Totul în univers are ritm” – spectacole coregrafice susținute de colectivul „Bravissimo” din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice; „Muzică pentru pace” – recital de muzică corală susținut de Corul de tineret „Cantabile” al Academiei de Studii Economice din Moldova.
Prezenți la expozițiile istorice au fost și numeroși studenți, unii dintre ei fiind adevărați admiratori ai perioadelor respective, iar cu mai multe detalii despre asta vine Gabriel Lazăr, student: „Cel mai mult mi-a plăcut sala Sfatul Țării, unde am văzut ambientul școlar din perioada interbelică. M-a frapat faptul că am văzut anume acele manuale din acea perioadă, manuale de aritmetică și fizică, însă din păcate încă nu am văzut manuale de chimie, și sper pe viitor să fie găsite și acestea.”
Vizita la muzeu din 14 mai a fost cu mult mai deosebită în comparație cu cele de până acum, sălile de expoziții au fost pline ochi de oameni, care au dat viață proprie frumuseții muzeului. Entuziasmați și curioși de capodoperele muzeului, vizitatorii au făcut fotografii și au privit cu admirație fiecare exponat.
Nu uităm să menționăm și despre efortul pe care l-a depus administrația muzeului pentru organizarea evenimentului, fără de care artefactele prețioase nu ar fi fost expuse pentru a bucura ochii vizitatorilor.
„Noaptea Europeană a Muzeelor se sărbătorește concomitent în toate țările europene, inițiativă pornită din Franța. Muzeul Național de Istorie, care este situat chiar în inima capitalei, nu a putut rămâne în urmă și s-a aliniat acestui frumos eveniment. Muzeul a organizat în fiecare an un program special pentru public, în-afară de cei doi ani de pandemie, însă anul acesta ne-am recăpătat activitatea și am revenit cu un program inedit”, a menționat Sîrbu Livia, directoare adjunctă a Muzeului Național de Istorie.
Finalul programului s-a încheiat cu proiecția de film „Din colecțiile muzeului”, desfășurată în curtea muzeului, și reprezentația pe motive medievale „Defilarea făclierilor”, care au fost „cireașa de pe tort” a programului cultural.
Ministerul Culturii din Franța, inițiatorul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”, este cel care în fiecare stabilește data evenimentului, tematica programului și, de asemenea, se ocupă de crearea și distribuirea afișelor și materialelor promoționale.
Autoare: Mihaela Mereneanu
COMENTARII