Din 24 februarie, de când a început războiul în Ucraina, artiști, scriitori, oameni de teatru, au protestat împotriva războiului. TNME s-a solidarizat din primele zile cu poporul ucrainean și o face în continuare.
Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” spune că teatrul național mereu va susține proiectele sociale: „Teatrul Național a fost, este și va fi un pilon al libertății, de aceea le spunem «eliberatorilor» să se elibereze pe ei și să ne lase să ne bucurăm de pacea, libertatea, bucuria noastră, aici Acasă. Teatrul național a susținut întotdeauna proiectele sociale și eu sunt recunoscător echipei de actori ai teatrului național și regizorilor acestui spectacol, pentru propunerea de a avea întotdeauna o poziție civică și în situația de astăzi, de asemenea vreau să-i aduc mulțumiri scriitorului și dramaturgului Dumitru Crudu.”
REQUIEM PENTRU BUCEA/Реквієм за Бучею este un spectacol-eveniment, așa cum Bucea, alături de Mariupol, Borodeanka și Irpin, este un simbol al tragediei ucrainene.
„Eu cred că cuvintele nu își au locul în acest context, pentru că acest spectacol îți dă un amalgam de emoții, pe care trebuie să-l simți, anume privindu-l și aș recomanda acest spectacol tuturor persoanelor care au ieșit de 9 mai, cu steagurile Rusiei, scandând: «Rusia, mama țară, patrie!», aș recomanda să vină, să vadă, cum acolo în Ucraina pe front, cum oamenii nevinovați își pierd viața, familia. Aceleași decorațiuni din spectacol au fost un motiv care au declanșat în mine un val de emoții, aceleași cadre pe fundal, și actorii teatrului au depus multă muncă, au fost o reprezentație vie a celor ce se întâmplă”, declară pentru Diez.md, unul din spectatori, Viorel Gasnas.
„Acest spectacol-manifest a fost o necesitate, a fost un strigăt al poeților, care m-a tulburat până la lacrimi, poemul «Gloanțe» de Dumitru Crudu încă îmi frământă sufletul. Mi-aș dori ca acest spectacol să ajungă la toți ce susțin teroarea secolului 21”, susține o altă spectatoare, Ludmila Hițuc.
Pe scena teatrului au evoluat actorii: Diana Decuseară, Draga-Dumitrița Drumi, Iurie Focșa, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca, Rusanda Radvan, Vladislav Ropot, Ana Tkacenko, Olga Triboi, Doriana Zubcu-Marginean, Mihai Zubcu, cu poeții din Ucraina, România și Republica Moldova: Anastasia Afanasieva, Alexandra Arnăut, Mădălina Botnaru, Ruxandra Cesereanu, Dumitru Crudu, Rodica Gotca, Valeria Gribinenco, Boris Gumeniuk, Maria Ivanov, Iya Kiva, Georgiana Mărculescu, Daniela Moisiciuc, Lesyk Panasiuk, Cosmin Perța, Maria Pilchin, Nicolae Popa, Savu Popa, Alexandru Popescu, Radmila Popovici, Vasilisa Savitkaia, Grigory Semenchuk, Moni Stănilă, Ronin Terente, Alexandra Toledo, Augustina Visan.
Proiectul este inițiat de scriitorul Dumitru Crudu. Scenografia îi aparține: Mariana Bivol-Tonu, concept video: Ian Onică; concept și regie: Mihai Fusu și Luminița Țâcu.
REQUIEM PENTRU BUCEA/Реквієм за Бучею este un proiect al Teatrului Național „Mihai Eminescu” în colaborare cu Centrul de Arte „Coliseum” și cu participarea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Realizat în cadrul Platformei Naționale de Dezvoltare și Promovare a teatrului documentar și este sprijinit financiar de către Biroul de Cooperare al Elveției.
Autoare: Virgilia Guriev
COMENTARII