Elevii de la liceul „Andrei Vartic” din orașul Ialoveni s-au bucurat în acest an de activități care promovează studierea limbii engleze, lărgirea orizontului cultural și dezvoltarea abilităților digitale. Ce experiențe au acumulat școlarii ne povestește profesoara Elena Antociuc.

O experiență de succes a fost participarea în cadrul proiectul național „Educație online” – o bibliotecă virtuală cu lecții care vizează toate disciplinele. Din partea mea contribuția a fost la elaborarea scenariilor, lecțiilor si activităților interactive în limba engleză pentru elevii claselor a VIII-a.

De asemenea, o experiență majora a fost implicarea elevilor claselor gimnaziale (V-„C”, VII-„B”, XI-„A”, VII-„C”) și liceale (X-„U”, XII-„U”) în întâlniri internaționale online și lecții în format modern, în cadrul grupei „Nice to meet your class”.

Elevii au avut posibilitate să facă schimb de idei, să participe la discuții deschise destinate conceptelor multiculturale, să-și antreneze abilități de comunicare în limba străină în cadrul unui discurs public cu semenii lor din alte țări, să afle lucruri noi și să promoveze valori naționale fiind „ambasadorii virtuali ai țării”. Împreună cu elevii am reușit să organizăm și sa efectuăm un schimb de scrisori și suvenire prin servicii poștale cu prietenii prin Corespondență in Polonia și Turcia (grupul țintă clasele VII-„B” și V-„C”).

O altă practică internațională de care au beneficiat elevii liceului nostru a fost participarea în proiectul internațional „Unity in Diversity” pe baza platformei eTwinning, care reprezintă cea mai mare comunitate de profesori și elevi din spațiul european. În cadrul acestui proiect elevii au beneficiat de webinare desfașurate de către speakerii internaționali. În cadrul acestora elevii au fost informați cu privire la problemele ecologice cum ar fi: încălzirea globală, green house efect și defrișarea masivă a plămânilor planetei – pădurile. De asemenea, elevii au dezvoltat abilitățile digitale lucrând în proiecte comune. Un avantaj a fost posibilitatea de a dezvolta abilități de comunicare în limba străină și dezvoltarea abilităților de lucru în echipă prin diverse sarcini elaborate în parteneriat cu elevi din șase țări europene (Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Polonia, Spania, România, Moldova).

Toate acestea experiențe frumoase au ajutat elevilor să devina mai încrezuți în sine, să fie deschiși provocărilor vieții moderne și să se implice în viața civică a comunității. Ei sunt dornici de a continua călătoria virtuală prin alte proiecte ambițioase internaționale de voluntariat și comunitate în această vară.

Autoare: Elena Antociuc, profesoară la liceul „Andrei Vartic” din Ialoveni