Dialogul de politici „Chișinău spre Glasgow” a avut drept scop discutarea acțiunilor Republicii Moldova privind schimbările climatice, progresele asumate prin contribuția națională determinată și stabilirea progreselor și ambițiilor climatice la nivel internațional. Totodată conferința scoate în prim-plan importanța participării Republicii Moldova la United Nations Climate Change Conference (COP26), care va avea loc în noiembrie 2021 la Glasgow. Miniștrii, ambasadorii de țări, dar și alți invitați au comunicat în spațiul online prin intermediul platformei Zoom.

Din spusele Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, întâlnirea reprezentanților statelor la COP26 în noiembrie 2021 este extrem de importantă pentru Republica Moldova. Chiar dacă țara nu contribuie într-o măsură considerabilă la încălzirea globală, Moldova este una din cele mai vulnerabile regiuni din Europa fiind afectată de secetă, grindină și înghețuri.

COP26 va întruni parteneri ce își propun accelerarea prevederilor Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Pentru întâlnirea care va avea loc în anul curent, sunt propuse 4 obiective: consolidarea adaptării la impactele ce țin de schimbările climatice, consolidarea financiară, îmbunătățirea colaborării internaționale. Republica Moldova își propune, până în anul 2030, să reducă emiterea de gaze cu efect de seră până la 88 %.

Dialogul de politici Chișinău spre Glasgow: Parcursul Moldovei către COP26 a fost structurat în trei sesiuni de discuții.

# Sesiunea 1 – Ambiția climatică a Moldovei: voință politică și abordarea Guvernului.

În calea îmbunătățirii situației ecologice Republica Moldova întâlnește trei impedimente: lipsa instrumentelor metodologice, insuficiența resurselor financiare și lipsa de experiență. Astfel, Liliana Guțan șefă a secției Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Agenției Specializate, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat că scopul de a reduce emiterea gazelor cu efect de seră cu 88 % poate fi atins dacă vom beneficia de asistența tehnică din partea comunității internaționale, suport metodologic astfel încât să avem transfer de tehnologii care să fie prietenoase față de mediu.

Liliana Guțan a vorbit și despre contribuția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pe care l-a numit un partener în efortul național comun. Reprezentanții ministerului își propun să promoveze poziția de lider mondial a Republicii Moldova, să ofere partenerilor internaționali argumentele privind posibilitatea realizării acestui ambițios scop de reducere cu 88 % a emiterii gazelor cu efect de seră și să asigure conexiunea între liderii mondiali și ministerele de acasă.

Voința politică a Republicii Moldova a fost subliniată de implicarea tuturor ministerelor în semnarea documentului Nationally Determined Contributions prescurtat – NDC.

Valentina Țapeș, secretară de stat a Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, a prezentat instrumentul, care a fost stabilit prin hotărâre de guvern „Comisia națională privind schimbările climatice”. Această platformă reunește ministerele de ramură care nemijlocit au implicare în politicile de promovare a combaterii schimbărilor climatice dar și sectorul privat, sectorul academic, organizațiile nonguvernamentale. Printr-un dialog comun, printr-un consens vor fi luate decizii.

# Sesiunea 2 – COP26 Președenția Marii Britanii, în parteneriat cu Italia, priorități și participarea țărilor.

Președenția din Regatul Unit colaborează cu Italia. Începând cu sfârșitul lunii septembrie până în la mijlocul lunii octombrie Italia va găzdui pre-COP26 pentru a aborda pe larg anumite chestiuni care urmează să fie discutate pe larg în cadrul COP26.

În sesiunea a doua, David Moran, Ambasadorul regional COP26 al guvernului Marii Britanii a expus prioritățile și obiectivele principale pe care le urmărește Regatul Unit, printre acestea se numără: 0 carbon în atmosferă până în anul 2050, crearea unei strategii comune pentru toate țările, încurajarea investițiilor în energia regenerabilă, asigurarea resurselor financiare necesare și a suportului tehnic și colaborarea cu partenerii dincolo de guverne.

# Sesiunea 3 – Transformarea politicilor climatice în acțiune: sprijinirea eforturilor naționale în materie de climă, realizări și agendă de perspectivă.

Pentru a demonstra implicarea Republicii Moldova în soluționarea problemelor de mediu au fost puse în discuție acțiunile întreprinse de autoritățile naționale.

Mariana Rufa directoare executivă, Asociația Businessului European, a enumerat hotărârile de guvern implementate de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului în vederea alinierii la cadrul european.

1. Hotărârea Guvernului numărul 212 pentru probarea regulamentului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.
2. Hotărârea numărul 586 care ține de aprobarea regulamentului privind gestionarea bateriilor a calculatoarelor și deșeurilor
3. Hotărârea guvernului numărul 561 privind ambalajele.
4. Introducerea principiului de responsabilitate a producătorului

Unul dintre obiectivele COP26 este implicarea tuturor în procesul de îmbunătățire a situației ecologice și conlucrarea cu societatea civilă. Tocmai din acest motiv la dialogul de politici în sesiunea a treia o atenție aparte a fost acordată asociațiilor de tineri din Republica Moldova.

Roman Banari secretar general, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, a afirmat că tinerii își doresc mai multă implicare în problemele de mediu. În cadrul unui program de voluntariat reprezentanții generației Z au venit cu un șir de recomandări pentru guvern cum ar fi, un program de granturi pentru obiectivele de dezvoltare durabilă, introducerea cursului de instruire ecologică în grădinițe și școli ș.a.

Discuția a fost difuzată live pe YouTube, site-ul privesc.eu și pagina de Facebook UNDP Moldova. Urmăritorii au avut posibilitatea de a acorda întrebări.

Daniela Cotoman, care a urmărit retransmiterea dialogului pe canalul de YouTube UNDP in Moldova, a precizat că evenimentul de astăzi îi captează interesul pentru că pune în valoare colaborarea cu tinerii. „Atât eu cât și alți tineri vrem să ne implicăm în combaterea problemelor ce țin de încălzirea globală. Nu vreau să fiu victimă pasivă. Mă bucur că discuțiile despre COP26 includ și tinerii. Însă mi-aș dori mai multă susținere din partea guvernului nostru, mai multă interacțiune cu noi, pentru că tinerii sunt viitorul.”

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, este cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. Este programat să se desfășoare în orașul Glasgow în perioada 1-12 noiembrie 2021. Inițial, urmând să aibă loc în noiembrie 2020, evenimentul a fost amânat pentru douăsprezece luni, din cauza pandemiei COVID-19.

Autoare: Antonela Baractari, studentă în anul I la FJȘC, USM