Regretatul interpret, părinte al șlagărului autohton, laureat al numeroaselor premii și trofee naționale și internaționale, compozitor, Petre Teodorovici, ar fi împlinit astăzi 71 de ani.

Astăzi, 18 mai, la monumentul fraților Teodorovici din orașul Leova, au fost depuse flori cu ocazia zilei în care s-a născut Petre Teodorovici. La ceremonia oficială a participat și fratele mai mare a interpreților Ion și Petre, Adrian Teodorovici.

Facebook/Alexandru Bujorean

Petre Teodorovici s-a născut pe 18 mai 1950, în orașul Leova, în familia profesorului de muzică Cristofor Teodorovici. Petre Teodorovici a fost cel de-al doilea copil în familia, fiind mai mic decât Adrian și mai mare decât Ion. A absolvit școala medie (muzicală) din localitate, unde studia vioara (1968), apoi a studiat la Colegiul de muzică Ștefan Neaga, secția teoria muzicii, și la Facultatea de dirijat coral al Institutului de Arte Gavriil Musicescu din Chișinău (1968-1973).

Încă din tinerețe Petre Teodorovici s-a afirmat ca un luptător pentru cauza națională, manifestându-se pe latura culturală. La greva studențească din 1995, pentru limba română și istoria românilor, i-a susținut pe protestatari cu un concert în Piața Marii Adunări Naționale împreună cu ansamblul său.

Wikipedia

Pe parcursul activității sale a semnat o serie de cântece care au devenit șlagăre, printre care sunt „Santa Maria Maggiore”, „Scrisul nostru”, „Veniți acasă”, „Romantică”, „Seară albastră”, „Basarabia”, „De ce?”, „Trandafir”, „Veșnic dragostea” ș.a.m.d.

În 1989 lui Petre Teodorovici i-a fost conferit titlul de Maestru emerit al Artei, iar în 1996 a devenit cavaler al ordinului Gloria Muncii.

Petre Teodorovici a fost deschis colaborărilor, multe din cântecele sale fiind scrise pe versuri de Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Ion Hadârcă, și interpretate de Gheorghe Țopa, Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc, Nadejda Cepraga, Sofia Rotaru, Valeri Leontiev, Iosif Kobzon, Valentina Legkostupova, Filip Kirkorov (acesta și-a început cariera în 1980 anume cu piesele lui Petre Teodorovici).

A fost conducătorul artistic al formațiilor Bucuria, Ecou, Teo-Dor. Petre Teodorovici a scris și muzică de filme și spectacole, ca de exemplu comedia muzicală „Liola”, după piesa lui Luigi Pirandello.

În ultimele luni de viață a scris cu Grigore Vieru o serie de piese pe care le-a numit „Cântece de spital”.

Autoare: Gabriela Ursu, studentă în anul I la FJȘC, USM