În prezent, majoritatea cardurilor de plată din lume sunt fabricate din plastic PVC. Acesta este un polimer sintetic din plastic, care este fabricat din sare și, mai important, din ulei. Aceasta înseamnă că, deși materialul este durabil, nu se biodegradează în mod natural, ci își păstrează forma timp de zeci de ani înainte de a se descompune în bucăți de plastic mai mici cunoscute sub numele de microplastice.
70 % dintre oameni au cel puțin un card de credit, alții având și câte 4-5 carduri.
Care ar fi soluția? Cardurile virtuale. Acestea au apărut în majoritatea țărilor din lume și sunt considerate un produs inovator, care cu timpul ar putea înlocui cardurile fizice, din plastic.
Mă întreb de ce în Moldova nu putem avea așa ceva? De ce băncile noastre nu își dau interesul pentru asemenea servicii? la momentul de față o singură bancă care oferă acest serviciu, care în colaborare cu Visa International a lansat o aplicație destinată plăților pentru bunuri și servicii efectuate prin intermediul unui smartphone. Totuși este și aici o problemă, la momentul de față aplicația este valabilă doar pentru SO Android.
Care sunt beneficiile cardurilor virtuale?
# Nu poluează;
# Securitate;
# Date anonime;
# Costuri reduse;
# Economisire de timp;
# Mobilitate – mereu la îndemână.
Altă modalitate de reducere a deșeurilor din plastic implementată deja în unele țări, sunt cardurile ecologice, durabile, făcute din alternative reciclate, degradabile, fără clor. Peste 60 de instituții financiare, au emis deja carduri ecologice, potrivit Mastercard. Obiectivul este de a oferi consumatorilor carduri mai ecologice și întreprinderea măsurilor concrete pentru a aduce o schimbare. Această inițiativă face parte din eforturile Mastercard de a dezvolta un sistem global de certificare pentru carduri durabile, în încercarea de a reduce cantitățile uriașe de carduri de credit și de debit din plastic care sunt aruncate în depozitele de deșeuri.
Autoare: Aliona Isac, voluntară în probleme de mediu, CCP „Eco Logistica’’
COMENTARII