Conform celor mai noi date publicate de Biroul Național de Statistică tinerii reprezintă peste un sfert din populația țării. Astfel, am întrebat mai mulți tineri cum ar putea aceștia schimba viitorul Republicii Moldova.

Elena Smocinschi: „Tinerii definesc de facto viitoarea generație de eroi”

E foarte ușor de spus că tinerii pot schimba lumea și devine tot mai ușor de menționat că viitorul Republicii Moldova este în mâinile firave ale tinerilor, dar ceea ce rămâne în spatele declarațiilor răsunătoare este chintesența acelor tineri care se pot transforma în pilonii noii societăți. Tinerii pot deveni imboldul de care au nevoie toți, pot fi acel foc care pune în mișcare inițiativele și pot schimba astăzi oamenii tuturor generațiilor, pentru că suntem cei care ne putem informa, cei care putem spune adevărul și cei care avem curajul să călcăm chiar și pe cărările nebătute. Consider că tinerii trebuie să se educe independent printr-o perseverență nemiloasă înainte de a judeca ansamblul problemelor din țară; trebuie să-și schimbe rutina zilnică într-un mod care ei consideră că ar cataliza metamorfozări impresionante la nivel național; trebuie să schimbe direcția comportamentului și vorbelor într-un sens ce denotă prosperarea inteligenței lor emoționale; trebuie să-și dezvolte un raționament de invidiat, o pasiune demnă de urmat și un spirit în fața căruia empatia altora să apară involuntar. Ansamblul micilor detalii zilnice pe care le iau sau nu în considerare tinerii definesc de facto viitoarea generație de eroi, care poate modela nu doar viitorul, ci și prezentul oamenilor care sunt însetați de curaj, demnitate, putere și capacitate. Luați deciziile corecte, luați-le rațional și cugetând în perspectivă. Fiecare minusculă decizie luată astăzi sculptează ceea ce noi dorim să devenim mâine, modul în care ne vor vedea alții și viitorul a ceea ce numim astăzi Patrie.

Marina Samoilenco: „Tara noastră poate fi o țară cu nimic mai rea decât cele clișeic numite «ideale, frumoase, curate»”

Am ajuns la o fermă concluzia că viitorul țării noastre este în mâinile tineretului, noi fiind chiar sprijinul țării. Tinerii sunt o ramură de legătură pentru toate domeniile ce țin de un stat: demografie, economie, politică, cultură. Republica Moldova chiar are nevoie de ajutorul celor tineri și de ideile acestora. Nu impun ideea dată, dar sunt de părere că primordial ar trebui să revizuim posibilitățile ce ne oferă țara noastră, de a o ajuta să se dezvolte, dar nu din contra să fugim în alte țări după o viață «mai bună». Viața e bună dacă tu ți-o faci bună, indiferent unde te-ai afla. Tinerii ar trebui să contribuie la dezvoltarea culturii, avem un număr nemărginit de tineri talentați care nu-și demonstrează talente din frica de a nu fi observați sau a eșua. Tot tinerii ar trebui să contribuie la starea ecologică a țări. Deși, acum a devenit la «modă» tot ce e ECO și toți fac propagandă despre curățenia, totuși o mare parte a populației are o atitudine infantilă față de acest aspect. Noi-tinerii, avem idei noi, avem puterea de a demonstra că schimbările duc spre bine, că țara noastră poate fi o țară cu nimic mai rea decât cele clișeic numite „ideale, frumoase, curate”.

Vadim Dima: „Trebuie de implantat în mintea fiecărui om – gândul de respect și demnitate”

Pentru a crea un viitor mai bun în Republica Moldova, noi, tinerii, trebuie să începem cu schimbarea prezentului. Cred că cea mai mare reformă ar trebuie să fie în domeniul învățământului, să creștem o generație care nu se va lăsa manipulată. Trebuie de implantat în mintea fiecărui om – gândul de respect și demnitate. Dacă aceste două calități vor da roadă, atunci ar dispărea corupția și goana după putere. Acesta este un plan pentru generația următoare, dar noi, tinerii din ziua de astăzi trebuie să nu fim indiferenți, să ne gândim la durerea celui de lângă noi și să ne bucurăm de succesul lor. Schimbarea cea mai mare trebuie produsă în modul de gândire, astfel vom avea parte de un viitor mai bun și o viață mai frumoasă.

Cristina Catană: „Suntem responsabili de această situație și tot noi putem schimba ceva”

Luând în considerație faptul că la momentul de față Republica Moldova se află într-o stare nu prea favorabilă, pot spune că anume noi, tinerii, suntem în mare parte responsabili de această situație și tot noi putem schimba asta. Până nu ne vom mobiliza și vom acționa împreună împotriva celor care își bat joc de țara în care trăim, lucrurile vor deveni pe zi ce trece tot mai rele, iar asta nu va fi deloc în favoarea noastră. Tinerii ar trebui să se implice atât în viața socială, cât și în cea politică pentru că doar așa vom putea ține lucrurile sub control. În concluzie pot spune faptul că modul în care noi, tinerii, acționăm asupra problemelor țării ne asigură viitorul. Dacă este în favoarea noastră sau nu, decidem noi.

Victoria Didirenco: „Eu aș spune că există o speranță”

Schimbarea viitorului Republicii Moldova începe de la noi. Deși, majoritatea spune că țara noastră nu are viitor, eu aș spune ca în pofida tuturor acestor afirmații, exista o speranță. Pentru ca tinerii să schimbe viitorul, ar trebui să accepte oportunitățile de angajare în câmpul muncii, pentru a nu fie nevoiți să plece peste hotare, să se implice în proiecte de dezvoltare intelectuală, precum și să organizeze training-uri în diferite domenii.

Autoare: Cristina Duplachi, studentă în anul III, FJȘC, USM