Ce te-a făcut să alegi facultatea de medicină?
De când mă știu, singurul răspuns la întrebarea „Ce vrei să fii când vei fi mare?” a fost medic. Este un răspuns pe care majoritatea copiilor îl oferă când sunt mici și mă întrebam „de ce?”. Toți copiii când sunt mici vor să salveze lumea, iar medicina este una dintre profesiile care te fac super-erou. Confirmarea că asta e ceea ce voi face în viitor a fost în anul 2018, când mă aflam în Statele Unite, într-un program de schimb de experiențe. Fiind altfel programul de învățământ, am putut să-mi aleg lecțiile pe care să le studiez. Eu am ales anatomia și fiziologia. A fost extrem de greu, nu doar că materialul era mult și încărcat, dar era și într-o limbă străină. Și totuși, eram foarte pasionată de ceea ce învățam, și am înțeles că, deși este tare dificil, mă motivează și îmi place ceea ce învăț.
S-a schimbat percepția ta despre studiu după primul an de facultate? A fost ceea la ce te-ai așteptat?
Când spui celor din jur că tu mergi la medicină, toată lumea te atenționează că e greu, doar că nu înțelegi într-adevăr cât de greu este până nu ajungi acolo. Mereu mă întrebam „Cât de greu poate fi?”. E foarte greu. E greu, deoarece trebuie să te înveți cum să înveți, trebuie să înveți să-ți planifici timpul așa încât să le reușești pe toate și să găsești o balanța între viața socială, timp liber, odihnă și studii. Totuși, ceea ce studiem este foarte interesant, este fascinant să vezi cum funcționează corpul nostru, cât de minuțioase sunt toate procesele ce au loc și cum un lucru microscopic și aparent neînsemnat poate avea un impact major asupra întregului organism.
Seamănă viața de student la medicină cu ceea ce vedem pe Social Media?
În general, pe social media lumea postează partea roz a lucrurilor. Personal, nu am postat când nu am dormit o noapte întreagă să învăț pentru un examen sau când am fost supra obosită și fără vreo motivație de a studia. Dar lucrurile acestea sunt prezente la majoritatea studenților la medicină. Da, viața de student medicinist este plină de adrenalină, lucruri noi încontinuu, pur și simplu nu ai timp de plictiseală. De când am devenit studentă la medicină, nu m-am mai plâns că nu am ce face. Mereu ai de citit câte ceva, de scris, de studiat, de lucrat la niște proiecte.
Știu că aveți foarte mult de învățat, cum reușești să îți organizezi timpul?
Cel mai important este să înveți cum să înveți. Volumul de informație este enorm, de aceea este necesar de găsit asocieri, de învățat prin metode cât mai interactive, scheme, tabele, desene etc. De asemenea, este important să îți alegi lucrurile prioritare, să știi clar ce ai de făcut pentru a doua zi. În cazul meu, foarte bine funcționează metoda de setare a limitelor, la ora X mă apuc de învățat, învăț o oră, apoi iau o pauză de 10 minute. Desigur, nu mereu poți merge după un standard fix, uneori pur și simplu nu ai motivație să te apuci să înveți, dar apare tare rapid când știi că mâine ai un test sau vreun examen.
Ce stereotipuri despre studenția la medicină s-au dovedit a fi false?
Unul dintre cele mai mari stereotipuri este că studenții la medicină stau toată ziua cu nasul în cărți și nu au viață socială. Am observat că, de fapt, studenții la medicină, având timpul foarte bine organizat, reușesc să facă extrem de multe lucruri, cercuri sportive, cercuri științifice, plimbări și diferite activități culturale. Chiar și în cazul meu, am observat, că în momentul când am început să fac zilnic câte o plimbare, să vizitez un muzeu sau pur și simplu să petrec timpul în aer liber cu prietenii, randamentul meu la studii a crescut enorm, și cumva, ironic, aveam mai mult timp, mă simțeam mult mai odihnită. De asta, la acest capitol, aș spune că studenții la medicină sunt, de fapt, plini de alte activități care balansează utilul cu plăcutul.
Ce sfat ai pentru tinerii care urmează să își aleagă o facultate?
Alegeți-vă ceea ce vă place. Știu că auziți asta mereu, dar chiar, nu vă orientați spre o profesie care știți că e bine plătită, dar nu vă aduce nici o plăcere. O profesoară mi-a spus odată ceva ce a rămas cu mine mereu și anume că „dacă îți place ce faci și ești bun pe ceea ce faci, indiferent de ce profesie ai avea, îți vei câștiga existența fără probleme”. Nu toți vor, nu toți trebuie să fie medici, avocați, economiști ș.a.m.d. Societatea are nevoie și de croitori, brutari, constructori, agricultori etc. Și dacă vei fi face lucrurile din plăcere, vei ajunge bun, iar dacă ajungi bun, cu siguranță vei câștiga la fel sau chiar mai mult decât se câștigă în profesiile considerate bine plătite.
Autoare: Veronica Roșca
COMENTARII