Muzica corală este una dintre cea mai dificilă artă care necesită multă muncă și iscusință din partea dirijorului și a celor care formează corul. Elena Marian este o dirijoare de cor care și-a făcut un nume în arta muzicală de la noi. De-a lungul carierei sale, a condus mai multe colective corale, cu care a luat premii la diverse festivaluri și concursuri naționale și internaționale. În cadrul Asociației muzical-corale a elaborat și desfășurat mai multe proiecte: Festivalul internațional de muzică corală „A ruginit frunza din vii”, Festivalul național „Colinde, colinde”, Concursul național de muzică corală „Hora primăverii”.

Luând în considerație că aveți mulți ani în domeniul muzicii corale, care este opinia dumneavoastră referitor la dezvoltarea acesteia în Republica Moldova?

În Republica Moldova arta corală cel puțin se menține pe poziții, noi-dirijorii nu am permis ca să dispară asociații corale ci dimpotrivă s-a mărit numărul asociațiilor corale, de copii, maturi, tineret, prin prisma acestor festivaluri, concursuri naționale și internaționale pe care le desfășoară asociația muzical corală. Comparativ cu alte țări, chiar și cu România, la noi arta corală un pic a crescut.

Cum ar putea avea succes un cor începător, care sunt sugestiile dumneavoastră?

În fața unui cor întotdeauna trebuie să stea un profesionist, acea persoană care cunoaște din care parte să ia corul, pentru că e cel mai complicat să dezvolți arta vocală a unui copil și nu la matur, abilitățile vocale sunt mult mai dificile să le implementezi la copii decât la cei mari, este o metodă specială, trebuie să fii un profesionist și să ai un talent de la Dumnezeu, acestea două calități sunt importante.

Prin ce etape trece un cor până ajunge la un apogeu înalt?

Corul trebuie să treacă prin toate etapele, exerciții, dezvoltarea auzului, punerea vocalului, implementarea poziției vocale. Corul trebuie să treacă da la o etapă de dezvoltare la alta, adică de la piese simple la complexe/variate.

Care este vârsta unde o persoană poate începe încadrarea în domeniul dat?

Arta corală nu are vârstă, oricând poți să începi, doar dorință și talent, oricine poate începe la care vârstă vrea.

Cum poate să se mențină un cor pe ani întregi?

E un mecanism dificil, această sarcină desigur îi revine conducătorului de cor, trebuie să cauți permanent câteva procedee, dacă îl menții doar în acel cabinet, tu nu o să-l ai, trebuie să-i dai plecări, concerte, asta este ca o hrană adițională la acele repetiții, neapărat trebuie căutate experiențe, schimburi de experiență, concursurile internaționale foarte mult ajută la definirea valorii a corului.

Fiind organizatoarea a numeroaselor concursuri naționale și internaționale unde în rândul juraților erau persoane din alte țări, care este opinia lor despre participanții noștri?

Opiniile sunt foarte bune, ei pentru aceasta și vin în fiecare an. Formațiile corale care participă în festivalurile noastre sunt demne de a participa la cele mai mari competiții din lume.

Ce sfaturi ați putea oferi celor care vor să înceapă o carieră în acest domeniu?

Să înceapă cu piciorul drept, și cu multă încredere, evident că este greu, dar așa este la început, cu ajutorul dirijorului totul va merge spre bine.

Autoare: Alina Mereuta