Care sunt cauzele alegerii universităților din România? Cu ce greutăți se pot confruntă studenții din Moldova plecați peste hotare? Și cum sunt acceptați tinerii din regiunea transnistreană în universitățile din România? Aflați în interviul de mai jos.
Bună ziua, Irina! Toată viața ai trăit în regiunea transnistreană, cum crezi acest fapt te-a influențat în alegerea universității?
M-am născut în Chișinău, dar toată copilăria și adolescența, începând cu vârsta de 3 ani am petrecut-o în orașul Bender. A devenit un loc drag inimii, pentru că majoritatea colegilor mei de clasă și prietenii, sunt din orașul Bender. Tot aici am absolvit școala de arte, am făcut 7 ani de pictură, fapt ce m-a ajutat în alegerea profesiei.
La ce universitate ai decis să îți continui studiile după liceu?
Sunt studentă în anul I la Universitatea Politehnică din Timișoara, la facultatea de arhitectură și urbanism.
Fiind din regiunea transnistreană, ai avut vreo frică să nu fii acceptată în rândul colegilor de la universitate?
Da, această frică de a nu fi acceptat la începutul anului de studii printre colegi a existat, evident. Dar nu prea a fost legată de zona din care provin. Este chiar un motiv pentru care colegii se apropie și se interesează, spre exemplu despre locul de baștină, aspectul cultural, situația social-politică, etc. Tinerii din generația noastră sunt foarte deschiși și tolerează diversitatea etnică și culturală.
La universitate mai ai colegi din regiunea transnistreană?
Da, până la momentul de față, am cunoscut două persoane din orașul Bender, care fac studiile la Universitatea Politehnică din Timișoara. Ambele sunt studente în anul I, iar una dintre ele este chiar e vecina mea de cameră. Colegii ei tot manifestă interes deosebit față de persoanele din regiunea transnstriană. Multora trebuia să le explicăm, așa cum înțelegem și noi, situația deloc ușoară a comunității din această regiune.
Cum crezi, de ce elevii din Republica Moldova aleg să își continue studiile în universitățile din România?
Cred că un motiv evident e legat de oportunitățile pe care ți le oferă învățământul de calitate. Spre exemplu, în România sunt universități diplomele cărora sunt recunoscute la nivel internațional. De asemenea, mulți se grăbesc să devină independenți de părinți.
Dar, totuși care sunt motivele, ce te-au determinat să pleci în România să îți continui studiile?
Unul dintre motivele principale este existența unor perspective de viitor în domeniul ales. Am aflat despre o școală foarte bună de arhitecți în Universitatea Politehnică din Timișoara și eram convinsă că ar trebui să încerc. Încă un motiv de a alege să îmi continui studiile în România a fost condiția de a fi departe de casă, pentru a mă deprinde cu responsabilitatea și cu viața unei persoane mature. Simțeam nevoia unei schimbări și experiența pe care mi-o oferă interacțiunea cu persoanele din alte țări, o consider importantă. Deși ne asemănăm foarte mult cu românii, sunt foarte multe deosebiri. În plus, Timișoara se află la hotar cu Serbia și am mulți colegi sârbi.
Care sunt greutățile cu care se pot confrunta elevii din Republica Moldova în România?
În primul rând, fiind străin într-o țară este foarte greu să începi să trăiești singur, în special în primele luni când trebuie să reușești să te clarifici cu toate documentele și cu temele pentru acasă. De asemenea, pentru cei care studiază în regiunile îndepărtate: Timișoara, Oradea, Alba Iulia, incomodități ar provoca distanța parcursă. Spre exemplu, drumul cu autocarul până la Timișoara durează aproximativ 15 ore.
Ce sfaturi le-ai oferi elevilor care vor să meargă la universitățile din România?
Dacă deja v-ați decis cu domeniul și facultatea pe care vreți să o urmați, eu vă doresc succes la admitere, deoarece concurența la universitățile din România este foarte mare. Unele universități oferă doar 1-2 locuri la buget pentru studenții basarabeni. În orice caz, munca pe care o depuneți zi de zi la școală vă ajută la admitere și la încadrarea în procesul de studii.
Irina, îți mulțumesc mult pentru interviu! Cred că cititorilor le va fi de folos informația dată.
Îți mulțumesc pentru invitație!
Autoare: Irina Saevscaia
COMENTARII