În cadrul instituției Mediacor, în data de 15 iunie, a fost organizată o discuție publică de către Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT în parteneriat cu Programul Comunitatea Mea. Evenimentul a vizat modul în care a fost gestionată criza refugiaților în condițiile descentralizării funcționale din perspectiva resurselor economice și umane.

Raportul privind avansarea reformei de descentralizare prin prisma indicatorilor de santinelă a fost prezentat de către Igor Boțan, director executive ADEPT și Inna Vrînceanu, coordonatoare de proiect. Acesta este dezvoltat în cadrul proiectului „Implicarea societății civile în procesul de monitorizare a reformei de descentralizare în Republica Moldova”, realizat de ADEPT în parteneriat cu programul Comunitatea mea, finanțat de USAID și implementat de IREX.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a afirmai că „procesul de descentralizare durează în Republica Moldova din anul 1990 și este în dezvoltare continua. Acesta are un impact major asupra vieții publice și asupra relațiilor cu partenerii de dezvoltare, să nu uităm că Republica Moldova a răspuns la chestionarul Uniunii Europene și în acel chestionar erau întrebări referitoare la descentralizare și starea administrării locale. Zilele astea s-ar putea să avem un răspuns din partea Comisiei Europene. Sarcina principală în cadrul acestui proiect a fost să dezvoltăm un instrument bazat pe indicatorii de santinelă ce ar permite diagnosticarea stării descentralizării din Republica Moldova.”

În baza sondajelor de opinie din program, care se efectuează de doua ori pe an, barometrul în mod constant arată că cetățenii au cea mai mare încredere în administrația publică locală, însă în anii 2015-2019 în ciclul electoral precedent aceasta semnificativ a scăzut.

Primarul satului Sireț, Leonid Boaghe, susține că a făcut față procesului de descentralizare în contextul crizei refugiaților și anume prin ajutorul voluntarilor și a consătenilor ce au contribuit la găzduirea cetățenilor ucraineni ce erau în număr de peste 100 de persoane. Resursele financiare din cadrul administrației publice centrale au venit cu întârziere, însă primarul nu are pretenții la această instituție.

În cele din urmă, directorul executiv al Asociația ADEPT, Igor Boțan a mulțumit tuturor participanților din cadrul discuției și a menționat că tot ce s-a vorbit pe parcursul acestei întruniri va servi ca imbold pentru accelerarea procesului de monitorizare și avansare a reformei de descentralizare.

Amintim că asociația ADEPT a înființat: „Școala tânărului lider politic”, „Școala aleșilor locali” și „Secretariatul coaliției civice pentru alegeri libere si corecte.”

Autoare: Patricia Jereghi