Pe 12 mai în satul Sipoteni, raionul Călărași, s-a desfășurat Festivalul Zemii ediția a VI-a, la care au participat 10 concurenți pentru a obține titlul de „Cea mai bună zeamă”. În fiecare an, aici se adună cei mai iscusiți și harnici oameni din localitate. 

Festivalul Zemii a început tradițional cu deschiderea evenimentului de către fanfara localității. Totodată, participanților li s-au prezentat regulile concursului și modul de desfășurare a acestuia.

Acestea fiind prezentate, cu un mesaj pentru participanți a venit și Vasile Rață, primarul localității: „Mă bucur că prin acest frumos festival am reușit să adunăm toți oamenii plecați și peste hotare. Mulțumesc în primul rând acestor gospodari pentru prezența lor, fiindcă munca și dragostea pe care o depun la prepararea acestor zemi este uriașă. Ceea ce se află în aceste ceaune mari nu este doar gustos, dar și incomparabil cu ceea ce se pregătește în oricare altă regiune.”

Este pentru a șasea oară când acest festival este organizat, iar la fiecare ediție au fost prezenți tot mai mulți săteni pentru a savura din zeama pregătită. Muzica, dansul, voia bună și ceaunele pline cu zeamă au fost principalele componente care au dat farmec festivalului.

Fiecare participant și-a pus în practică imediat măiestria și rețeta specială de pregătire a zemii pentru a satisface așteptările juriului, dar și a sătenilor dornici de a gusta din fiecare zeamă.

„Recunosc că aceasta nu este o muncă tocmai ușoară, însă o inițiativă frumoasă și o experiență foarte interesantă. Fiind participantă pentru a șasea oară la acest festival, emoțiile oricum sunt prezente, fiindcă ne dorim să ajungem la așteptările juriului, dar mai ales să bucurăm și oamenii care ne gustă din zeama pregătită. Anul acesta, colectivul nostru a hotărât să adauge și o taxă pentru zeamă, iar ulterior banii adunați să fie donați caritabil”, a menționat Tatiana Rață, participantă la concurs.

Unii participanți au fost prezenți și în edițiile din anii precedenți, iar alții au participat anul acesta pentru prima dată, însă toți au demonstrat că au calități culinare deosebite. Originalitatea, îndemânarea și dragostea au fost ingredientele speciale care au oferit savoare zemii.

În timpul procesului de preparare a zemii, oaspeții nu s-au plictisit, ei au avut parte de un program artistic pregătit de tinerii talentați din localitate. Aceștia au cântat alături de ei și au creat o atmosferă mai veselă.

„Acest festival este unul bine-venit, o ocazie superbă de socializare și de schimb de rețete între participanți. Atmosferă fantastică, voie bună, muzică și zeamă gustoasă, de acestea au parte sipotenenii în fiecare an”, a menționat Nicoleta Lipcan, vizitatoare. 

Juriul a avut cea mai importantă, dar și cea mai grea misiune, și anume, să ofere titlul de „Cea mai bună zeamă”. Într-un final, după ce juriul a analizat ce au pregătit participanții, i-au ales pe cei mai buni dintre cei mai buni.

Astfel, câștigătorii au fost următorii:
# Locul 1 – Salonul „Prestige”;
# Locul 2 – Primăria comunei Sipoteni;
# Locul 3 – Casa de Cultură Sipoteni.

Mențiuni: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Grădinița „Prichindel”, Grădinița „Clopoțel”, Asociația de Băștinași Juniori din Sipoteni, Familia Popovici, Familia Rău

Inițiativa Festivalului Zemii a pornit încă din anul 2016, prin intermediul unei emisiuni televizate, unde Daniel Rău, un copil de 9 ani, și-a dorit ca mama lui să pregătească un ceaun mare cu zeamă pentru tot satul. Din acel an și până în prezent, acest festival a devenit o tradiție în localitatea Sipoteni.

Autoare: Mihaela Mereneanu