Chiar dacă trăim vremuri grele, tinerii din Republica Moldova merită o perspectivă aici, acasă. De-a lungul anilor au fost elaborate diverse acte legislative și inițiative de promovare a participării tinerilor la viața democratică. O nouă inițiativă a prins viață la data de 28 martie în cadrul Universității de Stat din Moldova, unde mai mulți studenți de la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative și a Centrului de Studii Europene, USM, au creat EuroClub – un proiect inovativ, gândit pentru tineri, născut din dorința acestora de schimbare.

Crearea unei societăți puternice se bazează pe valorificarea sectorului educațional și implicarea activă a tinerilor în programe și activități menite să contribuie la dezvoltarea lor. Pentru a accentua sprijinul și asistența UE acordate Republicii Moldova în acest sector, clubul a fost înființat la inițiativa unor tineri ambițioși sprijiniți de către Centrul de Studii Europene și Centru de Informare al Uniunii Europene, Europe Cafe iar scopul principal este cel de a promova valorile europene în cadrul universității, dar și pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Coordonatorul EuroClubului este profesorul universitar, Director al Centrului de Studii Europene, USM Grigore Vasilescu și Ruslan Graur, student în anul II, FRIȘPA.

Foto: Mădălina Solomon

Inaugurarea clubului care a avut loc la data de 12 mai face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Europei. La eveniment au fost prezenți decanul FRIȘPA, Alexandru Solcan, șeful adjunct al Departamentului Operațiuni în cadrul Delegației Uniunii Europene În Republica Moldova, Gintautas Baranauskas, dar și șefa Departamentului de Relații Internaționale, FRIȘPA, Cristina Ejov.

Înțelegerea acordului de asociere și de liber schimb aprofundat și cuprinzător, și relațiile comerciale dintre UE și Moldova

Conform Ministerul Finanțelor, relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova s-au intensificat în ultimii ani. Moldova a aderat la Parteneriatul Estic al UE în 2009, iar Acordul de Asociere UE-Moldova a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Uniunea Europeană reprezintă cel mai mare donator al Republicii Moldova, sprijinind reformele politice și economice, și oferind ajutor umanitar.

Speakerii prezenți la eveniment, managera de proiect, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Aurica Butnari și consilierul de probleme de comerț al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Vasile Plămădeală, au discutat despre obiectivele acordului de asociere, structura acestuia, analiza impactului modificărilor cadrului legislativ asupra comerțului exterior al Republicii Moldova, dar și despre barierele tehnice în calea comerțului, standarde și beneficii. La întrebarea dacă este pregătită sau nu Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, speakerii au declarat că: „există mult de lucru, există o cale bine definită. 27 de țări membre avem în prezent care au luptat și au lucrat activ pentru a fi acel standard pentru care Republica Moldova trebuie să tindă. Cu siguranță noi cu toții locuim în Republica Moldova, știm care sunt problemele societății, le economiei și cu siguranță mai este mult de lucru”

Evenimentul a fost realizat cu suportul inițiativei Tinerilor Ambasadori Europeni și celor de la EU Neighbours east.

Foto: Mădălina Solomon

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni (YEA) este o rețea de comunicare apolitică, voluntară și vibrantă, care conectează și construiește punți de prietenie între tinerii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și statele membre ale UE și Regatul Unit. Scopul rețelei este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cooperarea UE cu țările partenere din est, de a prezenta rezultatele tangibile ale acestei cooperări, de a contribui la dialogul politic pe diverse teme, de a contribui la creșterea activismului civic și de a lucra împreună pentru un viitor mai bun.

EuroClub în acțiune!

Foto: Mădălina Solomon

Din seria principalelor activități realizate până acum, EuroClub a reușit să organizeze concursul de eseuri europene cu genericul „Uniunea Europeană, Republica Moldova și eu”, la fel a fost organizat un atelier pentru coordonatorii Centrelor de informare UE și ai Euro Cluburilor din Republica Moldova organizat la Hanul lui Hanganu din Lalova, raionul Rezina de către Centrul de Informare UE în Chișinău în cadrul Proiectului StratCom al Delegației UE în Republica Moldova. În cadrul atelierului s-a făcut o retrospectivă a evenimentelor organizate în cadrul Rețelei de Centre și Eurocluburi pe parcursul anului academic 2021-2022. O altă activitate importantă la care au contribuit a fost lansarea Anului European al Tineretului în Republica Moldova cu genericul „Fă-ți vocea auzită!” în prezența și cu participarea prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis MAZEIKS, rectorului USM, Igor ȘAROV, ambasadorilor ai statelor membre ale Uniunii Europene, tinerilor ambasadori europeni în Republica Moldova. În cadrul acestui eveniment a fost vernisat de asemenea Târgul de proiecte și programe europene adresate tineretului. Tinerii prezenți la eveniment au avut posibilitatea din prima sursă să se informeze despre oportunitățile pentru tineret pe care le oferă Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană, dar și să-și facă vocea auzită despre opiniile, interesele, doleanțele sale.

Tinerii vor ca Republica Moldova să facă parte din constelația cea galbenă  pe fundal albastru!

Foto: Mădălina Solomon

Coordonatorul clubului, Ruslan Graur ne-a mărturisit că „EuroClub USM are în plan o mulțime de activități care așteaptă sa fie organizate. Noi suntem la început, dar avem deja 30 de membri din cadrul facultăților de Relații Internaționale, Jurnalism și Drept. Vreau sa spun că avem o echipă puternică cu care putem lucra pentru următoarele noastre proiecte. Suntem bucuroși că suntem susținuți de USM, de Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, de Europe Cafe, de tinerii ambasadori europeni și alte organizații care sunt alături de noi în activitățile pe care le facem. La momentul de față, dorim sa ne extindem în întreaga universitate, așa o sa ne fie mai ușor pentru a lucra prin toate facultățile și pentru a promova valorile europene. Uniunea Europeană este un partener prețios pentru Republica Moldova, de aceea, noi tânăra generație suntem obligați să promovăm valorile europene pentru a aduce Europa acasă. Tinerii de azi sunt viitorul de mâine!”

                                              Autoare: Mădălina Solomon, studentă, anul II, FJȘC, USM