În perioada 18 ianuarie – 14 februarie, s-a desfășurat Concursul regional „Scrisoare lui Grigore Vieru”. La acesta au participat elevi şi profesori din toată ţara. Echipa de proiect constituită din cadre didactice din raioanele Hânceşti, Donduşeni și Edineţ au asigurat desfășurarea primei ediții. 

La concurs s-au înregistrat circa 897 de participanţi, iar lucrări au fost recepţionate 541 de lucrări. Din raionul Hînceşti au participat 83 de concurenţi. Numărul impunător de participanţi a demonstrat faptul că creaţia lui poetului a fost îndrăgită de la mic la mare. Scopul acestui concurs a fost valorificarea personalității Omului și Poetului Grigore Vieru, la cei 13 ani de la trecerea sa în neființă și 87 de ani de la naștere.

Participanţii la concurs au scris o scrisoare adresată poetului Grigore Vieru prin care i-au spus despre sentimentele trăite atunci când îi citesc poezia. Elevii au făcut referinţă la poeziile marelui poet care le-au plăcut cel mai mult. Lucrările au fost apreciate de un grup de profesori-evaluatori din raioanele Hânceşti, Donduşeni și Edineţ conform criteriilor bine stabilite şi anume tehnoredactarea textului în Word, normele de scriere, respectarea structurii textului nonliterar-scrisoarea, conţinutul textului ce presupunea utilizarea formulelor de politeţe, exemple de de poezii scrise de Grigore Vieru, originalitate şi conţinuit moralizator.

În data de 14 februarie, a avut loc conferinţa de totalizare a proiectului realizat. La categoria cadre didactice locul I i-a revenit profesoarei Drăgălina Mihalcean de la IP LT „C. Stere” din oraşul Soroca. La categoria elevi locul I le-a revenit participantelor Evelina Ţuţuianu de la LT „L. Blaga” din or. Iargara, r. Leova şi Eşanu Cătălina de la LT „M. Marinciuc” din municipiul Chişinău. Pentru conţinut, originalitate prezentate în mai multe lucrări au fost apreciate lucrările elevilor din GM Mingir (r. Hînceşti), LT „M. Eminescu” (s. Sudarca, r. Donduşeni). Elevii au demonstrat că ştiu cum se aranjează un text nonliterar, cunosc normele literare de scriere şi au un vocabular bogat dezvoltat. Pentru acest fapt au fost apreciaţi cu locuri premiante şi cei de la LT „M. Eminescu” (or. Edineţ), LT „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (or. Grigoriopol), Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei.

 

La eveniment au participat în calitate de oaspeţi de onoare: Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hâncești; Natalia Străjescu, dr. conf. univ., Universitatea de Stat din Tiraspol, mun. Chișinău; Gulnara GRIGORIEV, șefa Direcției Educație Dondușeni; Nina Corcinschi, dr. hab, directoarea Institutului de Filologie „B. P.-Hasdeu” al MEC; Natalia Cojocari, prof. GD Superioară, directoarea Liceului Teoretic „M. Eminescu”, or. Edineț; Sebastian Cristian Chirimbu, Conf. Univ., dr. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei USH/ ICPEE, APDP (România)/ Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău (Moldova); Constantin Cojocari, doctor în filologie, primarul mun. Edineț; Victoria Albu, doctorandă, șefă SPEM, Direcția Educație Dondușeni. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate şi rezultatele concursului desfăşurat.

Privitor la criteriul Tehnoredactarea scrisorilor în Word a făcut referinţa Irina BUDURIN, specialistă principal în cadrul Direcției Învăţământ Hâncești. Cât priveşte corectitudinea scrierii textelor, originalitate şi conţinut a făcut referinţă Victoria ALBU, doctorandă, profesoară de limba și literatura română, IPLT „A. Mateevici”, or. Dondușeni; colaboratoare a Direcției Educație Dondușeni. La final, Angela Moraru, coordonatoare de proiect, profesoară de limba şi literatura română la LT „M. Eminescu” din oraşul Edineţ a dat citire Rezoluţiei conferinţei.

Cu un cuvânt de mulţumire şi recunoştinţă a întregit atmosfera caldă a evenimentului coordonatorul principal al proiectului dl Cristian Serdeşniuc, dr. profesor de limba şi literatura română, GD I. Deşi, bazată pe activităţi de voluntariat, echipa de proiect va continua activitate în sisitemul educaţional cu noi proiecte interesante.

Autor: Sergiu Ştefan, coordonator de proiect