La 17 mai, oameni din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societații Informaționale. Celebrată pentru prima dată în anul 1969, această zi are ca scop sublinierea importanței utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social, conform agerpres.com.

Despre semnificația care o poartă această zi a vorbit secretarul-general al ONU, Antonio Guterres: tehnologiile digitale sunt esenţiale pentru viaţa, munca, sănătatea şi educaţia a miliarde de oameni”, potrivit un.org. În ciuda acestui fapt, oficialul susține că aproape jumătate din populaţia lumii continuă să nu beneficieze de acces la internet. Înainte de a implementa tehnologii revoluţionare, precum 5G şi inteligenţa artificială, prioritară este corectarea acestei inegalităţi majore. 

Răspândirea informației ar trebui limitată în anumite aspecte ne spune Antonio Guterres. Răspândirea lor pe mapamond trebuie realizată în paralel cu limitarea în mediul online a discursului care incită la ură, a dezinformărilor, atacurilor cibernetice şi prelucrării neautorizate a datelor cu caracter personal.

Ziua mondială a telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale reprezintă marcarea a două zile internaţionale. Prima a fost Ziua mondială a telecomunicaţiilor, marcată din 1969 pentru a aniversa semnarea Convenţiei Telegrafice Internaţionale şi crearea Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii (ITU) în 1865. 

Autoare: Victoria Cernea, studentă în anul I la FJȘC, USM