În Republica Moldova bilanțul cazurilor de COVID-19 a ajuns la peste 250 000. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în a șaptea săptămână de la lansarea campaniei de vaccinare în țară au fost administrare peste 100 000 de doze de vaccin, iar 11 000 de persoane sunt vaccinate cu ambele doze. Am întrebat câțiva tineri cum s-au decis să se vaccineze, de ce au făcut-o, ce simptome au avut și ce mesaj transmit cetățenilor.

Dan Rotaru: „A te vaccina înseamnă a fi iarăși liber, a reveni la «ale noastre»”

Nu mi-a luat mult timp să decid. Am fost motivat imediat cum a ajuns vaccinul la noi în țara. M-am vaccinat pentru că este unica soluție de a scapă de această corvoadă. Sunt student al Universității de Stat de Medicină și Farmacie cunosc ce este un vaccin, cum acționează asupra organismului, care este scopul utilizării și care este rezultatul. Nu am avut nici o reacție adversă, doar un pic de disconfort la nivelul umărului, o durere nesemnificativă. Îndemn toți cetățenii Republicii Moldova să accepte vaccinul, indiferent ca este AstraZeneca sau Pfizer. Toate au același scop – imunizarea activă a organismului. A te vaccina înseamnă a fi iarăși liber, înseamnă a reveni la „ale noastre”, așa cum a fost acum un an: fără restricții, fără măști purtate și tone de dezinfectant.

Tatiana Gherman: „Am realizat că mă tem mai mult de virus, decât de antidot”

Am decis singură că sunt pregătită pentru a administra acest vaccin și am simțit nevoia să o fac. Mi s-a administrat serul AstraZeneca, unul dintre cele mai controversate acum, dar nu am pășit înapoi. Urmează etapa a doua de vaccinare. Motivul pentru care m-am vaccinat e pe cât de simplu posibil, dar și pe atât de puternic. Vreau să mă protejez pe mine și pe cei din jurul meu, vreau binele familiei mele, dar și societății. La început mi-a fost puțin teamă, dar am realizat că mult mai mult mă tem de virus, decât de antidot. La câteva ore după vaccinare am simțit cum sunt pedepsită pentru faptul că nu suntem atenți și răspândim virusul. Totodată, am crezut că vaccinul e atât de „fericit” că l-am ales pe el, încât m-a cuprins până am ajuns la o febră de 39°C. Poate părea nemilos la început, când am simțit frig și febră în corpul meu, dar peste noapte s-a îmblânzit și m-a mângâiat calm. Febra mare, durerile musculare și migrenele m-au speriat puțin, dar nu mi-a părut și nu îmi pare rău de alegerea mea. Un mic sfat: să nu vă fie frică să mergeți să vă vaccinați. Dacă nu o faci pentru tine, fă-o pentru mama ta, tatăl tău, sora ta și/sau fratele tău, pentru cei care îți sunt dragi. Nu rămâneți indiferenți! Nu se filmează nici un film acum – totul e real.

Sergiu Sîrbu: „Dacă ne vom vaccina vom scăpa de starea de urgență și de restricții”

M-am vaccinat cu speranța de a fi reduse restricțiile, dar și de a avea posibilitatea de a circula mult mai ușor peste hotarele Republicii Moldova. În primele 24 de ore după vaccinare am avut puțina febră, însă după m-am simți foarte bine. Dacă ne vom vaccina cu toții, cred că în scurt timp vom scăpa de starea de urgență și de restricțiile impuse de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Olea Popazu: „Avem șansa să schimbăm ceva”

Aflându-mă în Statele Unite ale Americii am avut ocazia sa primesc doza de vaccin la spitalul unde suntem asigurați, respectiv medicul de familie ne-a propus, iar noi toată familia am fost de acord. M-am vaccinat pentru siguranța noastră și evident a celor din jur. Am primit vaccinul Pfizer care este din doua doze. După prima doza a fost bine, iar după cea de a doua am simțit câteva ore un pic de slăbiciune, stare de vomă și dureri în stomac. Este normal să avem cu toții astfel de simptome după oricare vaccin! Aș fi foarte fericită dacă cel puțin tinerii ar realiza cât de gravă este situația în țară și ar motiva sau susține buneii și părinții pentru a primi vaccin. Personal, îmi pare rău când vad sondaje că doar 30 % din populație Republica Moldova ar accepta să se vaccineze. Eu cred că acum avem șansa să schimbăm ceva, căci bineînțeles, cu toții ne dorim să revenim la viața noastră normală, în special la posibilitatea de a călători liber.

Cardul de evidență a vaccinării

Ion Butnaru: „Spălați-vă mâinile, nu creierele”

Există diferite moduri de a realiza o selecție a populației. Ele sunt o mulțime. Eu o iau mai simplu: există oameni care iau decizii corecte și cei care iau decizii greșite. Am fost pus în fața unei dileme: aleg să ascult de sfatul medicilor, să mă vaccinez și să depășim situația pandemică sau să nu o fac, să mai trăim mulți ani cu ea și să aștept până voi fi unul dintre pacienții din terapia intensivă. Răspunsul e evident – vaccinarea e soluția. După aplicarea ambelor doze nu am avut nici o reacție adversă. Unicul sentiment care l-am simțit a fost mândria de faptul că sunt cetățean responsabil, de faptul că am salvat o mulțime de oameni cu care am interacționat ulterior, iar această stare e nemaipomenită. Dispoziția perfectă, fără reacții adverse! 5G încă nu prinde, dar WIFI-ul a început să lucreze mai bine. M-am vaccinat pentru că îmi pasă, pentru că este unica soluție eficientă în lupta cu virusul. De la conspiraționiști și amatorii ocultei mondiale îmi cer scuze din start – v-am dezamăgit. Sper ca gestul meu să motiveze cât mai mulți oameni! Doamne Ajută! Cetățenilor acestei minunate țări le doresc rațiune, mai puține ore petrecute pe rețelele de socializare, iar oamenilor din domeniu medical mult credință. Dacă ești școlit, ascultă de un om care zi de zi, an de an a răsfoit o mulțime de manuale pentru a-ți asigura bunăstarea. Virusul nu alege, crezi în el sau nu, el atacă! Iar în momentul în care viața ta stă pe muchie de cuțit, îndoielile și teoriile conspiraționiste își pierd sensul. Să nu lăsăm mâinile în jos. Cu Doamne Ajută, trecem și peste asta! P.S. Spălați-vă mâinile, nu creierele!

Certificat de vaccinare

Autoare: Cristina Duplachi, studentă în anul III, FJȘC, USM