Nouă generație reprezintă viitorul Republicii Moldova, iar domeniile de activitatea în care aleg tinerii să activeze pot influența cursul de dezvoltare al țării dintr-o direcție în alta. Am întrebat câțiva tineri cărui domeniu ar dori să-și dedice viața, care le este motivația și ce ar putea schimba în Moldova prin profesare. Dacă sunteți curioși să aflați răspunsurile acestora sunteți invitați să citiți articolul.

Dorina Lungu: „Cu ajutorul pedagogiei putem cultiva dragostea de țară și strămoși”

Luând în vedere că sunt la facultatea de geografie, vreau mai departe să activez în pedagogie. Am ales acest domeniu deoarece îmi place să interacționez cu copiii și să-i învăț lucruri utile în viață, plus la asta mai aflu și eu multe lucruri interesante pe parcursul acestor ani de studenție. Ce pot schimba… în primul rând cu ajutorul pedagogiei noi putem să cultivăm elevilor dragostea de țară și față de strămoșii noștri. Omul care învață – se descurcă bine în tot ceea ce face. Țării noastre îi trebuie oameni plini de idei și forță pentru a putea înflori. Cred că doar cu ajutorul învățământului o țară este ridicată la un nivel mai mare.

Denis Profir: „Peste 5-10 ani vom trăi într-o lume ca în film”

La momentul de față, activez în domeniul IT și pot spune cu certitudine că este domeniul care va schimba viitorul, nu doar pentru Moldova, cât și pentru întreaga lume. Douăzeci de ani în urmă, nimeni nu s-ar fi gândit că în 2021 vom avea posibilitatea să învățăm o profesie nouă, să studiem o limbă străină, să comandăm mâncare la domiciliu, rezervăm bilete pentru avion și toate online. Totul la distanță, doar având un smartphone și făcând 2-3 click-uri pe ecran. Tehnologiile IT deja au schimbat toate domeniile, începând cu agricultura și finalizând cu medicina. Sunt sigur că peste 5-10 ani vom trăi într-o lume ca în filme științifico-fantastice

Mihaela Ciurchi: „Organizarea și învățarea te dezvoltă pe tine ca persoană”

Plănuiesc să mă specializez ca traducător, dar și să activez în domeniul Beauty. De ce traducător? Pentru că ai posibilitatea să obții o mulțime de cunoștințe pentru a putea face o traducere de calitate, și, de asemenea, să cunoști mai multe domenii, să ai o viziune mai largă asupra lucrurilor. Traducerile și limbile străine, în ultimii ani, ne-au schimbat mult viața, făcând posibilă migrarea în alte țări cu diferite scopuri. De ce make-up artist? Pentru ca sunt pasionată de artă și în așa fel mă pot exprima. Vreau să ofer încredere femeilor prin machiajele pe care le fac, vreau ca femeile să înțeleagă că dacă te machiezi nu înseamnă să fii vulgară, ci înseamnă să fii o femeie îngrijită! Prin acest lucru cred că aș putea schimba mentalitatea femeilor față de propria persoană, dar și întregii societăți despre domeniul Beauty. A fi artist nu este o rușine, nu e un lucru ușor și doar prin muncă poți obține rezultatul pe care ți-l dorești. Organizarea și învățarea te dezvoltă pe tine ca persoană, dar îți aduce și o carieră de succes!

Ion Tutunaru: „Aș dori să mă ocup cu semănarea culturii în rând populației”

Visurile mele vorbind despre activitatea mea în viitor – din păcate sunt nerealizabile. Cel puțin în momentul de față, din cauza nivelului de cultură în potențialii cumpărători. Posibil, problema poate fi și în situația din țară. Mă refer la o rețea de librării, biblioteci, centre pentru tineri – puncte în care oamenii ar putea să își sorteze și să acumuleze o bază de valori. Aș dori să mă ocup cu așa numita semănarea culturii în rândul populației. Dar, din păcate, în momentul de față, și după părerea mea în viitorul apropiat, această idee este nerealizabilă. De la început este necesar de a găsi persoane culte care au scopuri identice cu ale mele, acumularea unui capital, studierea tineretului și dorințelor. Ca urmare, crearea centrelor cu liber acces indiferent de vârstă, cu diverse scopuri: de la dezbateri pe teme cotidiene până la lansări de cărți, cantitatea cărților citite, dezbateri asupra romanelor și cărților de economie, filozofie, disciplină obligatorie de etică și bune maniere, crearea concurenței constructive între participanți. În primul rând aceste centre trebuie deschise în localitățile îndepărtate, unde copiii aleg să plece la lucru de mici, decât să își continue studiile. Cred că atât timp cât o sticlă de votcă costă mai puțin decât o carte… visurile mele rămân doar vise.

Otilia Butuc: „Eu voi pleca peste hotare, respectiv acolo voi activa”

Deși mi-aș dori să experimentez mai multe domenii până voi putea să-mi găsesc vocația mea, consider că cel mai potrivit pentru mine va fi ceva legat de marketing și administrare. Mă pasionează extrem de mult, am deja câteva ore de voluntariat în acest domeniu și prin intermediul lui te poți dezvolta multilateral. Eu voi pleca peste hotare, respectiv acolo voi activa. Însă în Republica Moldova, deși aparent acest domeniu este dezvoltat, el nu e atât de practic și util. În principiu, domeniul economic în Republica Moldova consider că e slab dezvoltat, în mare parte fiind consecința sărăciei statului.

Autoare: Cristina Duplachi, studentă în anul III, FJȘC, USM