După cum vedeți, râul, care trece prin inima Chișinăului, arată îngrozitor. Râul își ia cursul din satul Dumbrava și trece prin orașul Durlești, ajungând aici, în parc, într-o stare deplorabilă, transformat într-un canal de transportare a deșeurilor.
Tabloul râului pe care îl vedem aici este consecința și atârnarea nepăsătoare a locuitorilor din regiunea Dumbrava și Durlești, dar desigur și a locuitorilor capitalei.
Sub podul de la Moldexpo, pe unde trece râul, tuburile prin care este direcționat fluxul de apă sunt total înfundate cu deșeuri care îngreunează circulația apei și o staționează. Un râu nu trebuie să fie plin cu mizerie, un râu trebuie să fie, în primul rând, o sursă de apă potabilă curată și desigur un loc de recreere.
Unde mergem noi în acest ritm, spre Europa?! Haideți mai bine să facem Europa la noi acasă, să avem o țară cu râuri curate, cu parcuri frumos amenajate, cu drumuri bune! Tot se vorbește în ultimul timp despre problema apei, despre poluarea și insuficiența ei, despre bolile provocate de apă necalitativă. Dar de ce a ajuns Moldova în așa o stare?! Iată râul Durlești ne da răspunsul, și de fapt nu doar acesta, căci toate râurile din Moldova arată cam în felul dat.
Aș vrea să revin aici și desigur să mă implic, ca mai apoi să vad un râu curat, amenajat, cu zona de protecție respectată (conform Legii 440, cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă, râurile cu lungimi de la 10-50 kilometri trebuie să aibă fâșia de protecție de minim 20 de metri) și păstrat cu grijă pentru viitorul nostru mai bun!
PS: Data viitoare trageți cu ochiul și pe la râu, nu doar pe la lac…
Text, foto: Aliona Isac, voluntară în probleme de mediu, CCP „Eco Logistica’’
COMENTARII