În timp ce varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmată în Republica Moldova, o bună parte a cetățenilor rămâne a fi iresponsabilă și indiferentă față de pericol. Caricaturistul Anatol Fornea a proiectat câteva forme de comportament a compatrioților noștri pe timp de pandemie, prin intermediul unor ilustrații satirice. 

# Transportul public, mușuroi contagios

Măsurile de protecție continuă să fie încălcate, în special în transportul public. În orele de vârf, troleibuzele, autobuzele și microbuzele sunt arhipline, iar riscul de infectare în astfel de situații este sporit.

# Tendințele noului sezon

Chișinăul poate fi desemnată capitala modei, iar moldovenii – designeri vestimentari de top. Cel puțin, așa părere poți să-ți formezi atunci când intri în spații închise sau faci o călătorie cu transportul public. Din varii motive, măștile sunt purtate incorect, acest accesoriu devenind mai degrabă o formalitate, decât o măsură de protecție. Purtarea corectă a măștii scade transmiterea virusului.

# Într-un univers paralel: „COVID nu există!”

Negarea existenței virusului este unul dintre cele mai utilizate argumente de către compatrioții noștri, pentru a se justifica în unele situații. A pune la îndoială anumite informații este o acțiune firească, însă unele fapte, date și statistici sunt prea evidente pentru a fi puse sub semnul întrebării. Dezinformarea poate avea consecințe grave, uneori fatale.

# Vaccinarea salvează vieți

Moldovenii sunt sceptici nu doar în privința existenței virusului, dar și în eficacitatea vaccinării. Potrivit unui comunicat de presă marca UNICEF „vaccinarea – fie că este împotriva COVID-19, fie că este cea pe care o primesc copiii în mod obișnuit, a demonstrat că este cea mai sigură și eficientă cale de a preveni bolile grave – salvând viețile a 2-3 milioane de copii în fiecare an. Nu există nicio soluție miraculoasă pentru a pune capăt pandemiei, dar avem în mod clar exemple în întreaga lume că cel mai bun mod de a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi este prin vaccinare.”

Autor: Anatol Fornea