Casa de Cultură din satul Teleșeu, raionul Orhei, a fost dată în exploatare cu aproape 40 de ani în urmă. În interiorul clădirii a fost amenajată o sală mare pentru festivitățile organizate de ansamblurile folclorice și de dans din localitate, care avea o capacitate de 600 de locuri. De asemenea, în interior a fost construită o sală mică pentru 250 persoane, o sală de sport, bibliotecă, chiar și un bazin.
VITALIE CEBAN, CONSILIER LOCAL DIN TELEȘEU: „Eu sunt locuitor al satului Teleșeu. Pot să vă spun despre Casa noastră de Cultură că din auzite a fost un loc superb, unde putea tineretul, dar nu numai tineretul, dar și oamenii bătrâni și de toate vârstele să vină aici să se odihnească, să aibă un loc unde ar privi un film, să facă sport. Aici era bibliotecă, era și discotecă pentru tineri și sală unde se făceau concerte și nu doar concerte din sat, dar se adunau din toate raioanele să făceau aici concerte.”
În 2003, în clădire s-a produs un incendiu. La scurt timp, din cauza incidentului, dar și a crizei economice, centrul comunitar și-a sistat activitatea.
„La momentul de față, Casa de Cultură se află într-o stare foarte proastă. Au fost mai multe generații de primari, care ne-au promis că se va face o oarecare reparație, dar cred că asta nu depinde de ei. Ea a ajuns deja la așa o stare că nu mai este deja posibil de reparat. Eu ca un om tânăr pot să spun că tare aș vrea să se facă aici o reparație, deoarece în primul rând asta sunt multe locuri de muncă și oamenii nu vor fi nevoiți să plece din sat. Nu avem un loc normal, unde a-i putea să te odihnești.”
LUCIA TULBURE, PROFESOARĂ:
„A fost director de Casa de Cultură, paznic a fost acolo. Cine a furat? Tot ei au furat. N-am întrebat și nu am auzit dacă o să se facă sau nu o să facă primarul. Cum n-ar vrea, tineretul din sat ce or face. S-or duce, s-or distra acolo, or fi posturi de muncă cum erau prin Casa de Cultură.”
Cu doi ani în urmă, autoritățile locale au decis să realizeze un proiect, care ar permite renovarea centrului cultural. Deocamdată, însă, a rămas la nivel de idee.
STEPANIDA JOSAN, LOCUITOARE A SATULUI TELEȘEU:
„Pe frumusețe, pe toată Moldova, ocupa locul 2. Atât de frumoasă ce a fost. Asta a fost pe vremea rușilor. Rușii tot au făcut, dar ai noștri au distrus.”
Potrivit autorităților locale din Teleșeu, pentru a repara clădirea sunt necesare investiții de până la trei milioane de lei.
Autoare text, foto: Valeria Minciuna, studentă în anul III la USM, FJȘC
COMENTARII