Pentru a fi mai reale, sculpturile, și anume statuile marilor personalități din Grecia, Imperiul Roman, din antichitate, erau viu colorate, iar uneori erau placate cu aur, pentru a le conferi o valoare mai mare.

Clădirile și monumentele erau și ele policrome, printre care și Columna lui Traian. Aceasta era pictată multicolor, pentru a putea reda culorile hainelor, a încălțărilor și armelor pe care le foloseau dacii. 

Sursa foto: virtusantiqua.ro

Pigmenții din acele vremuri constituiau din minerale, unele din ele fiind chiar toxice. Culoarea roșie, care era foarte populară, provenea din mercur, iar pentru a reda un pigment mai mare erau folosite produsele naturale, precum ouă, ceară și alte produse mai colorate. Culoarea era aplicată direct pe suprafața marmurei, după care se fixa cu un strat de lac. 

Sursa foto: virtusantiqua.ro

Majoritatea lucrărilor și-au pierdut culorile originale, fiind șterse în urma condițiilor climatice în care se aflau timp de secole. Artiștii contemporani au decis să lase piatra nevopsită, pentru un aspect mai frumos. Deși contemporanii știau de prezența culorilor pe sculpturile antice, ei au idolatrizat culoarea albă. 

Sursa foto: ziarulnatiunea.ro

Momentan, încă se fac cercetări de către oamenii de știință, în care ei descoperă game largi de culori aprinse, care sunt plasate pe vechile monumente și sculpturi. 

Autoare: Valeria Minciuna, studentă în anul III la USM, FJȘC