Începând cu luna mai, discuțiile pe baza subiectului examenelor de bacalaureat s-au intensificat. În pofida crizei coronavirusului, președintele României Klaus Iohannis anunță că examenele de BAC 2020 se vor desfășura și anul acesta, astfel Ministerul Educației din România a decis ca examenele să înceapă pe 9 iunie.
Aceeași poziție o menține și Germania. Potrivit dw.com, Ministerul Eeducației din Statul Schleswig-Holstein, Karin Prien a anunțat că examenele liceale se vor desfășura începând cu data de 21 aprilie pentru ca elevii să obțină calificarea „Abitur”, necesară pentru admiterea în cadrul universităților.
Nici Franța nu anulează testul oral al bacalaureatului anunță Agenția France Presse. Potrivit acesteia Ministerul Educației din Franța a anunțat că va anula examenul scris de bacalaureat, media fiind calculată pe baza notelor din timpul anului, excepție face însă testul oral care se menține.
Din motiv că autoritățile nu pot garanta siguranța și sănătatea participanților la examenele de BAC, Ungaria, Marea Britanie precum și Olanda au anulat examenele.
Deși Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare scrie că examenul național de bacalaureat, sesiunea 2020 se va desfășura, Ministrul Educației Igor Șarov anunță în cadrul unui briefing de presă că o decizie definitivă privind examenul de bacalaureat va fi anunțată la 15 mai. Până atunci am decis să aflăm de la elevi, studenți, profesori și lectori universitari dacă media la BAC ar trebui sau nu să conteze la admiterea în cadrul universităților.
Mariana Toacă- doctor, lectoră universitară, președinta Comisiei de Asigurare a Calității la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM: „Evident, întotdeauna contează notele pe care le iau studenții, ele reflectă cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de studii liceale și gimnaziale. Și prin urmare, lucrăm la alt nivel cu studenții care au media mai mare, adică cunoștințele temeinice.”
Elena Colța, profesoară de limbă și literatură română la Liceului Teoretic „Ștefan Holban”, comuna Cărpineni: „Ținând cont de faptul că media la BAC este un rezultat, o finalitate a elevului ar trebui să conteze la admiterea la universitate, colegii etc, dar totodată țin să mai specific că unii elevi sunt favorizați cu note mari și datorită acestui fapt el ocupă un loc la buget pe care nu-l merită. Astfel scade șansa unui elev sârguincios cu note bine meritate de a intra la buget. Pentru a fi transparență și corectitudine cel mai bine ar fi ca admiterea la universitatea să se realizez pe bază de examen unde toți elevii sunt puși în aceiași situație și se vede mai bine nivelul de cunoștințe al fiecăruia.”
Ion Timotin, elev în clasa a XII-a: „După părerea mea media la bacalaureat contează la admiterea în cadrul facultăților, pentru că în baza notelor obținute la bacalaureat putem fi admiși în universitățile respective fie la buget fie la contract, în dependență de notele obținute.”
Iacovlev Tina, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Ștefan Holban”, comuna Cărpineni: „Din punctul meu de vedere, media la bacalaureat într-adevăr contează la admiterea în cadrul universităților, în primul rând, deoarece viitorul student cu media înaltă ar avea șansele mult mai mari să studieze la o facultate la buget, ceea ce este în favoarea lui. Un alt argument ar fi că acesta poate beneficia și de o universitate foarte bună care este selectivă la admiterea studenților, căutând să-i primească doar pe cei mai puternici și sârguincioși”.
Maria Buhnă, studentă în anul II la facultatea Economie Generală și Drept, ASEM: „Eu sunt de părere că media la bacalaureat ar trebui să conteze la admiterea în cadrul facultăților fiindcă de obicei media de la bacalaureat este cea mai justă, totuși este cel mai important examen după finalizarea studiilor liceale și de aici se aplică majoritatea cunoștințelor obținute în anii precedenți, adică o consider cea mai corectă, chiar dacă mai există excepții.”
Iulian Sobol, elev în clasa a XII-a: „Media la bacalaureat trebuie să conteze în cadrul facultăților, deoarece ar responsabiliza liceenii”.
Student anonim: „Cred că nota nu ar trebui să conteze, deoarece fiecare om, viitor student are abilitățile sale și este convins în ceea ce poate face. Desigur dacă nu a fost influențat de către cineva. Dacă te duci la facultate doar pentru note da, dar dacă te duci pentru a căpăta experiență și a învăța da.”
Papuc Alina, studentă în anul I la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea: „Pot cert să afirm că nu ar trebui să conteze media de la Bacalaureat în cadrul admiterii la o facultate. Argumentul ar fi: chiar dacă media de la Bacalaureat reprezintă într-o oarecare măsură capacitățile ce și le-a însușit un elev pe parcursul a 12 ani, nu consider că acesta ar trebui sa reprezinte și un criteriu după care să se conducă o facultate pentru a admite sau nu pe cineva, deoarece, ea reprezentând o instituție de învățământ superior ar trebui să aibă cerințe mult mai avansate.
Consider că susținerea examenului de admitere în cadrul facultății este o metode ideală. După părerea mea, pentru a ajunge sa înveți la o facultate, indiferent care e aceasta, trebuie sa muncești. Eu dacă aș fi rectorul unei univeristății mi-aș alege viitorii studenți cu multă, multă grijă.”
Andreea Condrea, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din București: „Sunt de părere că doar media de la bacalaureat ar trebui să conteze la admiterea din cadrul facultăților. Nu sunt pro examenelor de admitere sau admiterii pe baza unei foi de matricole din cei 4 ani de liceu, pentru că de multe ori în cadrul acestor examene trebuie să deții mult mai multe cunoștințe decât ar fi trebuit să însușești în anii de liceu și mi se pare nedrept pentru absolvenții care nu-și permit să plătească ore de meditații pentru a învăța chestii în plus, iar în legătură cu notele din anii de liceu, unele dintre acestea chiar se dau pentru ochi frumoși, respectiv, în mare parte nu sunt cele mai corecte”.
Lavrentie Chistol, absolvent: „Media la Bac ar trebui să conteze mult mai mult decât media generală, deoarece după cum se știe sistemul de evaluare a capacităților elevilor nu este ideal, unii primesc note pentru simpatie, unii pentru activitățile extra școlare sau pentru că părinții sunt respectați în sat etc. Părerea mea este că unica metodă și notele care ar trebui luate în considerare cu adevărat în cadrul admiterii la facultate sunt notele de la examenul de bacalaureat.”
Voi ce părere aveți?
Autoare: Nadia Mihuță
COMENTARII