„Temperaturile ridicate se datorează unei mase de aer calde care se deplasează de pe continentul Africii”, specialista a menționat și faptul că diferența temperaturilor de zi și de noapte nu este foarte benefică pentru mediu.
Tatiana Dabija a făcut referință și la faptul că în ultimii ani, în această perioadă, s-au înregistrat temperaturi scăzute, după care a urmat un interval cu temperaturi mai ridicate, astfel atestându-se o trecere bruscă de la un set de valori ridicate la acele scăzute sau invers.
„În următoarele șapte zile vremea, la fel, va fi caldă. În zilele de 18 și 19 decembrie, temperaturile vor fi cuprinse între +8 și +14 grade Celsius”, menționează specialista.
În această perioadă vor fi și condiții care vor duce la formarea ceții: „În zonele unde se va semnala ceață vor fi temperaturi de +3…+6 grade Celsius maximum, iar după data de 20 a lunii curente, vremea se va răci până la +5…+10 grade Celsius.”
Valorile ridicate ale temperaturilor vor avea efect și asupra culturilor agricole. Astfel, va fi accelerată dezvoltarea acestora, iar cei care au semănat mai târziu își vor recolta culturile mult mai devreme: „Plantele își vor relua din nou procesul vegetativ și se vor dezvolta mai rapid în circumstanțele de temperaturi ridicate, iar când temperaturile vor scădea planta va ierna mai bine”.
Administrația Națională de Meteorologie a menționat că anul 2019 se află pe podiumul celor mai călduroși ani din ultimii 140 de ani.
„Pe 3 decembrie, a fost prezentată analiza anului în curs de către Organizaţia Meteorologică Mondială, în cadrul Conferinţei Globale Climatice COP25, care s-a desfăşurat la Madrid. Astfel, concluzia este că anul 2019 pare a fi pe locul 2 sau 3 în topul celor mai călduroşi ani din istorie, de fapt din ultimii 140 de ani, de când se fac măsurători la nivelul serviciilor meteorologice din întreaga lume.”
Este semnificativ de menţionat faptul că deceniul 2011-2019 este considerat cel mai călduros din istorie.
Reporter Stagiar: Petru Beșleaga
COMENTARII