Cimitirul Evreiesc, aflat la adresa str. Milano 1, funcționează din anul 1887. Primele morminte sunt atestate începând cu secolul XIX. În 1958, teritoriul cimitirului a fost redus, partea de vest acum fiind parcul „Alunelul”, blocuri locative și terenuri de tenis.
În 1960, mormintele din partea de est a cimitirului au fost zdrobite, pietrele fiind folosite pentru construcția gardului, dar și în construcțiile din alte cimitire din Chișinău. Cimitirul Evreiesc ar avea în jur de 24 mii sau peste 40 mii de morminte, conform diferitor surse. În cimitir se află un monument consacrat victimelor căzute în Pogromul de la Chișinău.
(Pogromul de la Chișinău – un incident violent care a avut loc în data de 19 octombrie 1905 la Chișinău. Pogromul a început sub forma unui protest (în contextul Revoluției ruse din 1905), care au degenerat într-un atac împotriva evreilor. A fost organizat un grup de 200 de evrei, jumătate din ei înarmați, care au apărat comunitatea. În cursul violențelor au fost uciși 19 evrei și 56 au fost grav răniți.)
Deodată după ce intri pe teritoriul cimitirului, la stânga, se află un loc special, destinat pentru spălatul mâinilor. Acest proces este ritualic pentru evrei, această acțiune fiind numită netilat yadayim. Evreii trebuie să-și spele mâinile după ce vizitează cimitirul.
Cimitirul este împărțit în 6 sectoare. Este de observat faptul că, comparativ cu alte cimitire din Chișinău, numărul cavourilor este mult mai mare și toate mormintele au monumente din piatră. Acest fapt se datorează religiei iudaice, unde este interzis împrumutul tradițiilor de la alte religii, precum ar fi florile sau coroanele funerare. La fel, este interzisă sculptarea din piatră a chipului omului înmormântat.
Este de observat faptul că unele morminte sunt marcate cu inscripțiile „Nu atinge. Este vizitat de apropiați”.
Nu departe de intrare se află capela destinată ritualului de spălare a corpului decedatului. Acest ritual are un rol important în religia iudaică. Din păcate, clădirea este într-o stare groaznică, ușile fiind blocate, acoperișul dărâmat, iar interior vandalizat.
Se spune că în fața ușilor capelei au fost executați, de către autoritatea sovietică, unii dintre participanții Pogromului din Chișinău, drept dovadă fiind găurile de la gloanțe de pe suprafața din fier a ușii.
Înainte, întregul cimitir era cuprins de o pădure, care a fost defrișată, în urma inițiativei Primăriei municipiului Chișinău. Din cauza rădăcinilor copacilor, dar și a vandalilor, multe din morminte din partea de vest sunt distruse.
Încă din 2015, Primăria municipiului Chişinău a propus restaurarea capelei din Cimitirul Evreiesc, distrusă ca urmare a bombardamentelor din perioada celui de-al doilea Război Mondial, dar nici până în ziua de azi nu au fost efectuate lucrările.
Autor: Bogdan Lozinschi
COMENTARII