„Poezia era pe locul 3 în topul preferințelor mele”
Vadim Dima dintotdeauna s-a împăcat bine cu poezia. „În copilărie îmi plăcea să recit poezii, participam la toate concursurile școlare, dar poezia era pe locul 3 în topul preferințelor mele, după istorie și sport (în special, fotbalul). Poeziile din programul școlar le memoram foarte repede. Eram motivat din două părți, trebuia să învăț bine la școală și astfel aveam permisiunea de a merge pe terenul de fotbal”, recunoaște tânărul.
Fragment din poezia „Istorie” scrisă de Vadim Dima
Suntem urmașii celor mai mari eroi
Ce au luptat pentru copii lor la război,
Unde mulți au plecat în eternitate
Să simțim noi ce înseamnă libertate.
„Este dificil să înțelegi gândurile unui poet când ești adolescent”
Acum că au trecut anii de școală, iar Vadim a început să se joace cu lexemele, l-am întrebat despre poeziile din programul școlar, cum i se par acestea și dacă le consideră educative. „De când am început a scrie poezii, am înțeles că unele poezii din cărțile de literatură au alt sens decât cel pe care îl înțelegeam atunci. Este foarte dificil să înțelegi gândurile unui poet atunci când ești adolescent de 15-17 ani. Sunt unele poezii din programul școlar care au un impact pozitiv asupra celor care le citesc, dar sunt și poezii care sunt ca o ancoră”, a explicat Vadim.
Ai fost ca un vers de Păunescu
Care adânc prin inimă îți trece,
Și m-ai făcut ca-n vers de Eminescu,
Pe veci al tău, „Nemuritor și rece”.
(Autor: Vadim Dima)
„Mi-a furat multe nopți ca să-i înțeleg poezia”
Tehnica de a scrie, Vadim a deprins-o pas cu pas, poezie de poezie. În special, lecturând și urmărind activitatea mai multor poeți și scriitori pe care îi apreciază. „Poetul meu preferat, desigur că este Mihai Eminovici (Eminescu). El a fost cel care m-a inspirat, mi-a alinat sufletul și mi-a furat multe nopți ca să-i înțeleg poezia. Scriitorul meu preferat este Mihail Drumeș, cărțile lui m-au făcut să cred într-o conexiune între toți oamenii de artă. Mihail Drumeș a scris «Elevul Dima dintr-a șaptea», personajul principal poartă numele Dima, la fel ca mine și faptul că mă regăsesc totalmente în caracterul lui Grigore Dima mă face să fiu mândru de numele meu și mai mult”, mărturisește Vadim Dima.
„Dragostea m-a convins că trebuie să scriu poezii”
Emoțiile puternice pe care le-a simțit Vadim la vârsta de 18 ani l-au determinat să-și adune gândurile și să înceapă a se exprima prin poezie.
„Am început a scrie prima poezie la vârsta de 18 ani, era luna ianuarie, am fost oarecum provocat de persoana căreia i-am dedicat multe poezii. Citisem împreună o strofă din «Lumini și umbre» de Otilia Cazimir și i-am spus că pot face și eu. Îmi amintesc că am scris-o târziu după miezul nopții, cu multe greșeli gramaticale și poate un pic fără gust, dar totuși am scris o poezie care a fost apreciată de familie, prieteni și câteva persoane de pe pagina mea de socializare. Factorul decisiv care m-a convins că trebuie să scriu poezii a fost dragostea, prima iubire. Știam că persoana de lângă mine dorește un bărbat care se dezvoltă și trebuia să fiu la nivelul așteptărilor, dar și eu am simțit că trebuie să rămână ceva după mine, însăși sensul vieții este de a crea ceva veșnic, nu de a trăi veșnic”, comunică tânărul.
„Luna și noaptea m-au făcut poet”
Nici un membru al familie nu mai scrie poezii, Vadim este primul care a îndrăgit lexemele și poezia. „În familia mea, sunt singurul care se joacă cu rimele, dar restul membrilor sunt primii mei critici și tot ei sunt cei care mă ajută cu idei”. Vadim spune că obișnuiește să scrie poezii noaptea, anume în acel moment al zilei simțindu-se inspirat. „Cel mai des scriu noaptea, în special după miezul nopții. Luna și noaptea m-au făcut poet”. În poeziile sale, Vadim iubește să combine realitatea înconjurătoare cu cea imaginară. „Scriu foarte mult din ceea ce am simțit, dar uneori mi-e suficient să aud o frază de la cineva sau să citesc din cărți ceva și poezia e deja în mintea mea. Încerc să combin realitatea (natura și oamenii) cu imaginația, pentru a scrie poezii pe înțelesul fiecărui cititor”, explică tânărul.
Poezia „Diferite fusuri orare” scrisă de Vadim Dima
La tine e trecut de miezul nopții
Eu mă mai pierd o oră în trecut,
Mă las condus de valurile sorții
Până în ochii tăi ajung pierdut.
La mine-i 23 deja și un minut,
La tine, a început ziua de „mâine”
În suflet împărțim un așternut,
Chiar de trupurile sunt „străine”.
M-ai lăsat prea mult, o oră în trecut
Și ai plecat acolo unde-i numai dor,
O oră am așteptat, atâta am putut
Și am venit la tine, la „noi” în viitor.
„Începutul fericit și finalul trist”
Adesea amintirile stau la baza creației poetice. Vadim susține că felul în care se simte, emoțiile pe care le trăiește și situațiile care se întâmplă îl determină să scrie poezii. „Stările bipolare din interiorul meu mă fac uneori să scriu o poezie ce are începutul fericit și finalul trist, foarte repede mi se schimbă dispoziția, dar eu mă văd o persoană foarte pozitivă. Emoțiile pozitive și amintirile sunt cele care mă fac să-mi deschid sufletul pentru a compune versuri, în special amintirile. Datorită memoriei mele, pot memoriza foarte bine întâmplările din trecut, chiar și ziua, uneori ora, când s-a întâmplat ceva important în viața mea”, zice Vadim.
„Poezia reprezintă a doua jumătate a mea”
„Acum poezia pentru mine reprezintă a doua mea jumătate, fiind de mult timp celibatar, i-am oferit o bună parte din timpul meu liber”, destăinuie Vadim. Tânărul dorește să aducă zâmbete pe fața celor care îi vor lectura versurile. „Cu poezia aș vrea să ajung în cărțile de limba și literatura română. Dar mi-ar plăcea să scriu poezii sau măcar câte o strofă pentru persoanele care iubesc florile – drept felicitare sau pentru a ridica dispoziția celor care fac/cumpără flori”, spune Vadim. Tânărul nu este omul care are curajul de a se exprima doar prin scris, în propria intimitate, iar în public să fie reținut, din contra. „Eu sunt foarte curajos și comunicabil. Nu am frica de public. Încă de mic am trecut peste acest obstacol participând frecvent la diferite spectacole”, afirmă Vadim Dima.
„Mr. & Mrs. Dima”
Deși în propria colecție s-au adunat multe creații proprii – poezii gândite, scrie și regândite, Vadim Dima încă nu și-a expus nicio poezie la niciun concurs. Mai mult de atât, tânărul lucrează la un roman dragoste bazat 100 % pe imaginație. „Încă nu am participat nici la un concurs de poezie, chiar dacă am avut unele invitații, le-am refuzat fără nici un motiv întemeiat. Până în prezent, am scrise aproximativ 200 de poezii și am început a scrie și un roman de dragoste. Va fi un roman de dragoste cu final fericit, mai rar în ziua de azi astfel de relații. În roman vor fi aventuri și certuri care vor întări relația. Voi face un pic de psihologie, despre cum ar trebui să fie viața de cuplu și cât de important e să fii alături de persoana pe care într-adevăr trebuie să o iubești necondițional”, a nuanțat Vadim.
Există probabilitatea ca în curând să apară o carte de poezii semnată de tânărul Vadim Dima, însă până atunci, Vadim este în căutarea unui titlu potrivit. „Urmează publicarea cărții cu poezii, dar încă nu am un titlu pentru ea”. Întrebat cui îi va dedica această carte, Vadim a răspuns: „Cu siguranța ar fi pentru persoanele care mi-au fost muză, în semn de mulțumire”. Cât despre roman și titlul acestuia, Vadim spune că: „E un pic absurd, dar titlul e așa: Mr. & Mrs. Dima”, susține tânărul.
Fragment din poezia „Mr. & Mrs. Smith” scrisă de Vadim Dima
Suntem la fel ca Domnul și Doamna Smith
Căci nu e nici iubire, dar nu e nici război
Și tot ce cândva întâmplător ne-a unit
Azi se transformă-n praf distrus de ploi.
„Cândva, cineva iubea să transcrie poeziile mele într-un carnet”
L-am întrebat pe Vadim dacă scrie poezii butonându-și telefonul sau jucându-se cu penița pe foaie. Vadim a oferit următorul răspuns: „Din cauza scrisului meu oribil, scriu poeziile doar cu ajutorul telefonului mobil. Poeziile le păstrez pe calculator în format electronic, dar cândva, cineva iubea să transcrie poeziile mele într-un carnet, nu știu dacă încă mai există acest carnet”, comunică Vadim. Poeziile lui se nasc în intimitate, iar apoi le dă răsuflu promovându-și creațiile pe rețelele de socializare. „Poeziile mele sunt publicate doar pe pagina mea de Facebook (Dima Vadim), doar aici pot fi găsite de către cititori”, dezvăluie Vadim.
„Am plecat din Moldova pentru un viitor mai bun”
Dacă Vadim ar avea succes absolut în orice domeniu de activitate, atunci acesta ar alege să lucreze în televiziunea, editor web. „Ceea ce am lucrat deja în Republica Moldova și mi-a plăcut foarte mult”, destăinuie tânărul. Poezia îl face fericit și îi dă o stare de bine, însă rămâne a fi doar o pasiune. „Poezia este un hobby, nu este în niciun caz o sursă de existență. Îmi câștig existența peste hotarele țării noastre, În Franța, lucrând drept asistent al unei persoane de afaceri în domeniul Izolației Termice a Sistemelor de Încălzire în spitale”, a clarificat Vadim.
„Am plecat din Moldova pentru un viitor mai bun, a fost greu la început, dar cu timpul totul s-a transformat în bine. Prima perioadă trăită peste hotare a fost doar cu sora, cumnatul și nepoata. Dorul de părinți era greu suportabil, dar după o perioadă de timp au venit și părinții lângă noi și în prezent suntem fericiți toți împreună”, mărturisește Vadim Dima.
Când eram copil, în floare,
Am avut și eu un vis,
Să colind lumea cea mare,
Să văd turnul din Paris.
(Autor: Vadim Dima)
Autoare: Cristina Duplachi, studentă în anul III, FJȘC, USM
COMENTARII