În domeniul patiseriei, diferența o face calitatea și gustul. Secretele cofetarilor sunt bine ascunse, iar ingredientele și modul de preparare sunt arta maestrului cofetar. Cochetează subtil cu rețetele în bucătărie, iar la capitolul cifrelor nu se descurcă mai rău. La momentul de față, activează într-o companie IT, dar a lansat o afacere din necesitate pentru copiii ei. Este vorba despre Dorina Turculeț-Chihai, patisera care face dulciuri sănătoase și lucrează cu ingrediente naturale. 

A studiat Finanțe și Bănci la Academia de Studii Economice din Moldova, dar și-a lansat o afacere în domeniul culinar. Chiar dacă nu avea în plan această idee, apariția celui de-al doilea copil a convins-o să-și testeze abilitățile de patiser.

„Ar fi greșit să afirm că intenționam vreodată să lansez vreodată o afacere bio sau o afacere din domeniul culinar, nu a fost niciodată intenția mea sau cel puțin nu planificam asta, până în momentul în care a apărut al doilea copil. Când a început diversificarea, vomita foarte des, făcea febră foarte des, făcea reacții alergice și după foarte multe investigații am aflat că era alergic la un șir foarte lung de produse, motiv pentru care a trebuit să încep să prepar acasă – practic totul.”

Sursa foto: arhivă personală

Începutul n-a fost deloc ușor pentru Dorina Chihai, ba mai mult, acesta a fost o adevărată provocare pentru ea. Cele mai importante ingrediente de care avea nevoie se puteau găsi doar înafara țării.

„Am întâmpinat un șir de obstacole, atunci când am început să fac dulciurile acasă. În primul rând am făcut un curs de nutriție, și nutriționista la care făcusem cursul, ea fiind de peste ocean, mi-a dat un șir de produse de bază pe care trebuia să le folosesc, și la noi pur și simplu nu se găseau. Până atunci, eu nici nu auzisem de quinoa sau chia, sirop de arțar nu găseam absolut deloc decât în Canada la livrare, unt de cacao nu găseam absolut nicăieri, decât peste hotare, adică foarte multe produse care noi acum le avem, 5 ani în urmă erau pur și simplu – lipsă.”

Sursa foto: arhivă personală

Cine a spus că nu există ciocolată cu legume? Dacă unora nu le cam place să mănânce vitamine naturale, patisera a găsit soluția perfectă. Cei doi copii ai săi adoră acest fel de ciocolată, așa că tânăra îl prepară destul de des.

„Ingredientele naturale pe care le folosesc încep de la legume și ierburi, respectiv toate absolut merg în ciocolată. De fapt ideea mea de bază care era la începerea diversificării, absolut tot ce copilul nu iubea, eu îi ascundeam în ciocolată. A fost și kale, salată uscată pe care am fărâmițat-o și i-am pus în ciocolată, au fost ciuperci pe care le-am uscat în dehridator timp de 2 zile la temperaturi foarte scăzute pentru ca să-și păstreze proprietățile și toate substanțele nutritive, după care le-am ascuns în ciocolată. Deja de fructe nu mai spun, pentru că am de toate dehridatate. Așa s-a întâmplat cu toate produsele care știam că nu le iubește sau nu vrea să le mănânce dar ar trebui, pentru că morcovul nu-i place, dar în ciocolată e gustos.”

Dacă e bio, atunci e vorba despre ceva sănătos. Patisera spune că nu utilizează zahăr, iar deserturile sale sunt sănătoase. Folosește doar ingrediente naturale, chiar dacă prețul acestora este mai mare decât la restul.

„Ingredientele naturale sunt mai costisitoare decât cele obișnuite, pentru că-s crescute curat. Respectiv pe parcela asta crește mult mai puțin, pentru că nu se folosesc produs chimice, nu se dau fertilizanți care cresc productivitatea iar produsul crește natural, astfel și costul este mult mai ridicat. Aceasta ar fi o cauză, a doua cauză ar fi că produsul natural, necesită o atenție și o îngrijire aparte, adică omul depune mai multă muncă ca să obțină aceleași kilograme decât ar fi depus folosind ceva îngrășăminte sau chimie.”

Sursa foto: arhivă personală

Tânăra produce o varietate de deserturi. De la biscuiți până la trufe și biluțe de ciocolată. Prețul deserturilor variază, în funcție de ingrediente.

„Ciocolatele încep de la în jur de 100 de lei tableta de ciocolată, iar biluțele în funcție de ingrediente, 10-15 lei bucata.”

Pandemia de coronavirus, însă, a făcut-o să devină mai selectivă în alegerea clienților săi. Pentru a omite anumite riscuri de infectare cu virusul Covid-19, aceasta a evitat să preia comenzi de la străini, creându-și o bază stabilă de clienți.

„De la sfârșitul lui martie, am încetat să preiau comenzi de la persoane necunoscute, adică clienți noi n-am luat absolut deloc, respectiv numărul acestora teoretic a scăzut. Astfel, am continuat să fac doar pentru prieteni, familie și cunoștințele apropiate.”

Sursa foto: arhivă personală

Ciocolatele GaLa Bio Sweets au călătorit prin multe țări, iar la întrebarea dacă planifică pe viitor să exporte, Dorina Chihai ne-a răspuns astfel: „Nu aș numi asta export, am doar clienți de peste hotare, respectiv ciocolatele mele au ajuns și în Statele Unite și în Canada, Irlanda, Franța, în Anglia, Rusia, în România, adică deja merg la export de câțiva ani. Dacă vorbim de planurile de viitor, la momentul de față, nu planific să mă specializez în asta, pentru că am o activitate de bază care îmi place foarte mult și vreau să mă dezvolt în direcția asta. Ciocolata rămâne ca hobby, deserturile sănătoase și naturale rămân respectiv tot hobby.”

Autoare: Biatricia Turculeț, studentă în anul III la USM, FJȘC