Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din orașul Cahul, Facultatea de Filologie și Istorie, pe care a finalizat-o în anul 2011, iar în 2014 a absolvit studiile de masterat în cadrul aceleiași universități. Din 2011 și până în prezent activează ca profesor de istorie în Liceul Teoretic „V. Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul.
Dragostea pentru aceasta disciplină i-a fost insuflată chiar de profesorii săi de istorie atât din liceu, cât și de la facultate.
„Am avut fericita ocazie să am profesori inspiraționali ca Ion Certan, Ion Șișcanu, Denis Fabian și alții, care m-au motivat în alegerea, cercetarea și predarea acestei discipline, lucru care încerc să-l transmit și eu elevilor mei” ne-a mărturisit Ion.
Aducându-i-se la cunoștință o întâmplare când un consătean de-al lui a fost la biblioteca raională și spunând localitatea de baștină, bibliotecara deja cunoștea localitatea dată doar datorită faptului că Ion Căpățână era un cititor consacrat, acesta a răspuns cu modestie: „Mă bucur și cred că orice lucru frumos, orice faptă bună, oricât de neînsemnată ni se pare la moment și pe care o facem în orice loc ne-am afla, poate contribui la faima comunității de unde venim”.
Cât despre cărțile care i-au plăcut în mod special, ne-a enumerat următoarele:
Din domeniul istoriei:
# „O istorie a lumii moderne”, de Paul Johnson;
# „De la Pearl Harbor la Hiroshima”, de Florin Vasiliu;
# „Istoria Angliei”, de Andre Mourais;
# „O istorie a triumfului și a tragediei”, de Simon Iugs.
Cărți psihologice și motivaționale:
# „Secretele celor trei maeștri ai succesului pentru a-ți schimba viața” de autorii: Napoleon Hill, Dale Carnegie, Joseph Murphy;
# „12 Reguli de viată. Un antidot la haosul din jurul nostru”, de Jordan Peterson;
# Biblia (pe care a numit-o „Cartea care, în urma lecturării ei, îți poate schimba viața”).
Din păcate, ca mulți dintre concetățenii noștri, domnul Căpățână fost nevoit să plece la muncă peste hotare. Lucrul admirabil este că s-a întors din nou acasă, pentru a-și împlini vocația. Ce l-a determinat să facă asta?
„M-am întors pentru ca nu mă văd trăind toata viața într-o țara străină, lucrând din noapte-n noapte, fără să am satisfacția că realizez ceva pentru suflet, ceea ce cred că este cel mai important pentru fericirea pe care o vrem toți. Am simțit că-mi vând viața pe bani. Îmi iubesc țara și îmi place ceea ce fac aici.”
Și bine a făcut că s-a întors, dovadă fiind elevii dumnealui care ocupă locuri de frunte la olimpiadele școlare și rata de sută la sută a promovării examenului de bacalaureat al discipolilor săi. Secretul profesorului este relativ simplu: încearcă să își motiveze elevii prin faptul că le spune și le arată că îi înțelege, deoarece și el a fost, nu demult, în situația lor. Încearcă să le demonstreze că și el „trage”, împreună cu ei, în aceiași direcție, fiind că și pe el îl bucură sau îl întristează rezultatele lor.
În situația pandemică nu i-a fost prea ușor să se adapteze și nici acum nu se simte prea confortabil în aceste circumstanțe cu predarea online.
„Cred că un dialog și o predare-învățare eficientă se poate efectua numai prin co-prezența, față în față. Am impresia că se fac niște experimente pe noi cu situația aceasta”.
Cu toate acestea rămâne optimist: „au mai fost și în trecut situații pandemice și au trecut. Sperăm ca și aceasta să treacă, pentru ca să ne reluăm viața normala de mai înainte.”
Și da, chiar dacă e puțin, mai are uneori și timp liber, în care preferă să citească și să joace fotbal și tenis de masă când are ocazia.
La sfârșitul interviului, ne-a dat cu generozitate câteva sfaturi prețioase pentru noi, tinerii și nu numai. În primul rând, a îndemnat tinerii și nu numai să învețe pe măsura capacitaților lor. „Numai ce știi, nu-ți poate lua nimeni și nu poți pierde”.
Un alt lucru important, în viziunea dumnealui, este să citească Biblia și sa se roage. „Aceasta carte extraordinară a fost scrisa într-un interval de aproximativ 1500 de ani de către 44 de persoane cu variate ocupații, cu toate acestea au fost într-o armonie deplină a tematicii, ceea ce ar fi fost absolut imposibil daca nu ar fi fost inspirați de Dumnezeu, iar rugăciunea este convorbirea noastră cu acest Dumnezeu care ne-a creat și ne cunoaște cel mai bine, respectiv știe de ce avem nevoie cel mai mult”.
În al treilea rând – să facă mișcare fizică, argumentând că aceasta aduce o mulțime de avantaje, printre care: creșterea puterii de concentrare, menține sănătatea corpului, ceia ce-i foarte important și pentru sănătatea minții.
O alta recomandare, dar nu mai puțin lipsită de importanță este ca fiecare să gândească pozitiv și să nu spună „Nu pot!”. Profesorul ne-a îndemnat: „Încearcă măcar câte un puțin. Puțin înseamnă mult mai mult decât nimic!”.
Autoare: Veronica Roșca, studentă în Alba Iulia
COMENTARII